Noget af det, jeg ofte reflekterer over, når jeg holder ferie, er, hvordan jeg kan gribe livet an, så det er mere enkelt og ligetil, når jeg er tilbage i hverdagen igen. Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der har det sådan. I sommerferien er tingene enkle (lige nu sidder jeg for eksempel med et glas mexicansk iskaffe og skriver på dette skønne sted). Der er også masser af gode ideer til simple living, man kan lade sig inspirere af, når man er hjemme igen. Man siger til sig selv, at det ikke skal være så kompliceret, når hverdagen melder sig. Det er en ærværdig ambition.
Det er bare ikke altid så nemt. Ofte spænder hverdagen ben for vores gode intentioner. I juli er vi på ferie, og siger vi vil leve enkelt og være mindre stressede efter ferien. Når vi så når frem til slutningen af august eller begyndelsen af september, så føler vi, at det hele er uoverskueligt igen. Ligesom det var sidste år. Og året før det.
I hastige perioder har vi brug for et system, der hjælper os til langsomhed
Når jeg denne sommer i særlig grad har denne refleksion, skyldes det formentlig, at jeg efter ferien risikerer at gå nogle måneder i møde, der ikke bliver helt så langsomme, som jeg foretrækker det. Det er ikke unormalt på denne måde at glide ind og ud mere og mindre langsomme perioder, men det gør overvejelsen om, hvordan man kan gøre tingene så enkelt som muligt endnu mere aktuel. Når jeg i de kommende måneder både står foran en række spændende og vigtige opgaver og lanceringer, og samtidig gerne vil have tid til det vigtigste, som er mine børn og familie, kan det hurtigt blive hastigere, end godt er.
Derfor har jeg her i sommer nok tænkt mere over det her med at gøre tingene enkelt, end jeg plejer. Jeg tror ikke på quick fixes eller magiske kugler, men forleden kom jeg på en tanke, som jeg vil forsøge at håndhæve, når hverdagen melder sig igen. Jeg ved ikke, hvor den kom fra, men jeg tror, at den udspringer af et ønske om at have et system at holde fast i, der hjælper mig til langsomhed også i de perioder, hvor der er meget at holde styr på. Jeg kalder systemet Princippet om 5.
Hvad er princippet om 5?
Princippet om 5 er tænkt som et system, der hjælper dig til at prioritere i en travl hverdag og skelne mellem det vigtige og det uvæsentlige. Jeg kommer selv til at forsøge mig med det i det kommende efterår, og jeg håber, at det vil bringe overskuelighed og overblik, hvor der før var kaos.
Princippet om 5 tager afsæt i to grundtanker:
1) Vi aldrig skal have mere mellem hænderne, end vi kan overskue.
2) Hvis vi reducerer antallet af valg i vores hverdag, kan vi nemmere leve enkelt og langsomt – også i perioder med meget på agendaen.
Tallet 5 er ikke mere, end selv små børn kan tælle til. Det er ikke større, højere eller længere, end vi alle sammen kan være med. Men hvordan fungerer Princippet om 5 i praksis? Prøv at tage et kig på eksemplerne herunder. Det er måder, hvorpå du kan bruge princippet, når hverdagen melder sig igen.
Princippet om 5 i din hverdag
- Lav aldrig mere end 5 aftaler på en uge.
- Lav mad med maksimalt 5 ingredienser (hent en gratis kogebog her eller lån denne bog på dit lokale bibliotek, hvis du gerne vil have opskrifter på dansk).
- Skriv 5 ideer ned i en notesbog hver dag.
- Lad der ikke være mere end 5 møbler i din stue.
- Meditér 5 minutter hver morgen.
- Læs 5 bøger hver måned – allerhelst på din Kindle.
- Følg maksimalt 5 blogs, gerne færre.
- Brug ikke mere end 5 stykker tøj på ugens hverdage (undertøj og sokker undtaget). Kombinér dem gerne på forskellige måder.
- Skriv aldrig mere end 5 mails om dagen – inklusive arbejdsmails. Det er også en god øvelse i at prioritere det vigtigste.
- Gå 5 ture på minimum tre kvarter om ugen.
- Se aldrig mere end 5 afsnit af din favoritserie på Netlix eller HBO om ugen (gerne mindre eller slet ingen).
- Tag 5 minutter med englehop hver dag.
- Vælg 5 projekter, du gerne vil realisere over de næste 12 måneder – aldrig, aldrig mere, men gerne mindre. (Mine 5 projekter frem til august 2020? Online-fællesskabet Slow Club, bogen Livseksperimenter – en ukonventionel guide til at sige dit job op og leve et frit liv, oversættelse af Slow living til engelsk med tilhørende engelsksproget blog samt en bog om simple living. Det var fire projekter, og det er vist også nok.).
- 5 kroner overført til June hver dag som en månedlig overførsel på 150 kroner. Overfør mere hvis du kan.
Tag et lille skridt
Du kan sikkert selv få flere ideer til Princippet om 5, når du er tilbage i hverdagen. Du behøver selvfølgelig ikke gøre alle tingene, men du kan starte med at vælge en eller to ting fra listen herover. Vælg det, der er mest meningsfuldt og relevant for dig. Du kan også vælge det, som du tænker er umiddelbart er nemmest at implementere i din hverdag. Det vil føre dig på sporet af Princippet om 5. Jeg håber, at det kan inspirere dig og hjælpe dig til mere overskuelighed i travle perioder.
Mere inspiration til en enkel hverdag? Læs ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”
Om at leve er en overskuelig håndbog til livet i trædemøllen, og bogen trækker på de samme grundtanker som Princippet om 5: At gøre det enkle, men effektive og meningsfulde i en travl hverdag. Anmelderne har blandt andet kaldt den ”en konkret og vidunderlig bog” (Tidsskriftet Balance), ”sprængfyldt med råd som er lette at følge og indarbejde i hverdagen” (Ude og Hjemme) og ”ved at følge de 20 skridt kan du skabe store, positive forandringer i dit liv” (Tidsskriftet Psykologi). Du kan købe bogen for 99 kroner hos alle førende boghandlere eller låne den på dit lokale bibliotek.
Foto: Kirstine Borchsenius, i Merida, Mexico.