Der er én ting, der er lige så sikker, som at solen står op morgenen, og det bliver tidligt mørkt, når efteråret sætter ind: Det er, at før eller side står vi over for et problem. Det kan være på jobbet eller derhjemme. Der kommer en forandring, et problem opstår. Vi ved det godt, men alligevel kan problemerne gøre os fortravlede, angste, usikre.

Problemer i hverdagen er der altid. De er en konstant. Måske fikser vi et problem, men der går aldrig længe, før et nyt opstår. Der er altid noget, der kan stresse eller bekymre os.

Det, der er spørgsmålet, er derfor, hvordan vi møder problemerne, ikke om de er der eller ej. Jeg tror, vi møder dem bedst med accept og erkendelse. At vi accepterer, at problemerne er der. At det er en naturlig del af livet, som bladene der falder fra træerne om efteråret.

Selvkærlighed som en vej frem ved problemer i hverdagen

Dernæst, efter accepten og erkendelsen, at give os selv kærlighed. At tage de pauser, der er nødvendige for at møde de problemer, der altid opstår. At sænke tempoet et sted, så vi har energi og kræfter et andet. Læse de bøger, se de mennesker eller stå i den natur, der giver os energi. Sove lidt mere.

Derfra gå ud i livet og i de problemer, der måtte opstå. Tage det lidt ad gangen. Ikke være så optagede af at fikse det hele. I stedet give os selv lov til at gøre det, vi ofte negligerer, når problemerne fylder i vores hoved. Pauserne, de gode venner, at lege, drikke et glas rødvin, gå en tur i skoven, meditere, motionere, tage en lur på sofaen, tage os tid til at tilberede et godt måltid mad og spise det langsomt.

Når vi møder problemer, har vi en tendens til at blive maniske, hurtige. Vi vil have det fikset i en fart, så det ubekvemme forsvinder. Det er uholdbart. Vi mister overblikket, tænker ikke klart og kommer til at hoppe fra tue til tue uden at føle balance og ro.

Derfor er der en bedre strategi. Den går ud på at give os selv lov til at tage de langsomme pauser og de gode ting – især i perioder, hvor vi ikke tror, at vi har tid til dem, fordi der er problemer, der skal fikses. På den måde får vi balancen på plads. Har vi den balance, så går det det bedre.

Problemer i hverdagen kommer stadig. Det vil de altid gøre. Men ved at gøre de langsomme ting, der giver os glæde, kommer vi hen til et sted, hvor vi er i stand til at møde problemerne uden at gå under.


Slow living og familielivet: Interview i magasinet Skolebørn

For nylig blev jeg interviewet til magasinet Skolebørn om slow living, og hvordan slow living kan passe sammen med et moderne familieliv i Danmark i 2019. Det er der kommet en fin artikel ud af med betragtninger om den langsomme familie, lidt billeder af vores hjemmeliv og tre konkrete tips til en langsommere hverdag. Du kan læse artiklen i dens helhed og få langsom inspiration her.

Slow living skolebørn

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening som lydbog

Den anmelder- og læserroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er netop udkommet som lydbog. Den er indtalt af skuespilleren Lasse Høyer, der har gjort et flot stykke arbejde med at fange bogens særlige tone og budskab om at sænke tempoet i en travl og kompliceret tid. Lydbogen er nu også klar i Saxos app, der er et af de smarteste og enkleste steder til at aflytte lydbøger. Du kan købe lydbogen her.

Slow living bog

Foto: Maj Carboni

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.