For nogle uger siden – det var inden Corona-nedlukningen – var jeg en lørdag formiddag ude at gå en tur på Kalvebod Fælled. Det er et naturområde, som jeg bor lige ud til, og som jeg holder meget af. Den lørdag nød jeg den høje himmel, den friske blæst og rådyrene i skovbrynet. Jeg gik i mine egne tanker, da min nabo kom løbende forbi mig i fuldt firspring. Stakåndet råbte han til mig:
”Det giver mere, hvis du løber, Ole.”
Han løb hurtigt videre, så der var ikke tid til at uddybe udsagnet, men jeg forstod udmærket, hvad han mente. Naturligvis ville jeg forbrænde flere kalorier, hvis jeg i stedet for at slentre langsomt afsted og nyde naturen løb, ligesom han gjorde det.
Jeg holder meget af min nabo, og logisk set havde han fuldkommen ret. Han er også slankere og på alle måder sundere og mere præsentabel end mig. Alverdens kaloriemålinger, fedtenergiprocenter og vægtmålinger, der kunne sættes ind i alverdens regneark ville støtte hans udsagn. Og ja, sundhed er meget vigtigt, men jeg kunne ikke lade være med at stå tilbage med en lille, kritisk tanke, mens han blev en stadig mindre prik på fælledens flade landskab.
Skal det altid ”give” noget? Skal vi altid skabe resultater?
Et argument for at droppe resultater
Mit stille svar er nej. Jeg tror, at det er ufrugtbart med al denne fokus på resultater. Problemet er, at denne resultatfokus, den ensidige prioritering af output, går ud over øjeblikket, ud over nærværet og ud over evnen til at være til stede i situationen eller i arbejdet, som det er. I stedet retter vi blikket mod horisonten, mod et punkt i fremtiden, hvor vi kan fremvise et målbart resultat. Vi har tabt 2,4 kilo, organisationen har effektiviseret med 7,3 %, vi har opnået 23,9 % flere følgere på tidens hotteste sociale medie.
Det er alt sammen resultater. Men hvad, hvis vægttabet på 2,4 kilo er kommet i stand ved, at man har spist et syntetisk slankeprodukt fuldt af farlige tilsætningsstoffer? At effektivitetsforbedringen på 7,3 % har ført til sygemeldinger med stress, dårligere trivsel blandt medarbejderne og en svækket evne til at få nye ideer? At de 23,9 % flere følgere blot fører til mere digital spildtid og skærmafhængighed?
Resultater er ikke noget værd, hvis ikke processen der fører til dem, er meningsfuld og værdiskabende. Så er de bare tal, en kortsigtet effekt, der ikke gør nogen varig forskel. Med en vis sandsynlighed har man endda haft det ubehageligt undervejs til resultatet.
Et forsvar for den kreative proces
Det er helt fint at løbe en tur på Kalvebod Fælled, og det kan sagtens være jeg burde gøre det oftere (sidste gang var vist i oktober 2017, men jeg cykler en del), men jeg tænker, at det er finest, hvis man oplever, at løbeturen har værdi i sig selv. At man ikke løber, fordi det skal ”give” noget, men fordi man nyder det. Hvis man endelig skal gå op i resultater, så tror jeg også, at resultatet bliver bedst, hvis man nyder den proces, der fører hen til det.
Dette princip gælder ikke kun løbeture, men så mange af livets sammenhænge. Aftensmaden bliver bedre, hvis vi nyder at lave den fremfor, at vi skal lave den for at skabe et resultat (mad på bordet i en fart så vi ikke dør af sult). Børn lærer mere, hvis de nyder de aktiviteter, der får dem til at lære stoffet. Vores arbejde bliver bedre, hvis vi nyder det undervejs.
Det er derfor den kreative proces er så vigtig. Når vi udfolder os kreativt og fordyber os i et stykke kreativt arbejde, så nyder vi det. Det er uanset, om den kreative proces er at anlægge en have, bygge en reol, male en akvarel, konstruere en webshop eller skrive en blog. De kreative processer har værdi i sig selv. Det er sådan kunst, original politisk tænkning eller konkrete løsninger på virkelige menneskers problemer, bliver til
En inspirerende film om kreativitet og værdien i sig selv
Indrømmet, det bliver til en del Netflix-tid her i Corona-perioden, og forleden så vi derhjemme Jim Jarmuschs film Paterson. Den fremragende Adam Driver spiller hovedrollen som en buschauffør, der skriver digte. Han kører rundt i byen Paterson, og så snart lejligheden byder sig, finder han sin notesbog frem og skriver det ene smukke digt efter det andet.
Det er ikke fordi, der sker voldsomt meget i filmen, og en typisk vinkel på filmen, vil være: Hvorfor får han ikke sine digte udgivet? Hvorfor dropper han ikke livet som buschauffør i den lidt trøstesløse by? Hvorfor får han ikke den rigdom og berømmelse, som hans digte fortjener?
Man kan også se filmen på en anden måde: At han skriver digte, fordi det har værdi i sig selv. At det føjer mening og glæde til hans liv. At det er det, der er det vigtige og ikke de ydre, overfladiske ting. At det ikke er resultaterne, men den kreative aktivitet, der gør den positive forskel.
Det er en virkelig inspirerende film, som du kan streame, hvis du har Netflix-abonnement – ellers kan den lånes på Filmstriben.
Den ene ting, du kan gøre i dag
Måske kan du gøre lige som buschaufføren i filmen? At fordybe dig i en kreativ aktivitet alene fordi den giver dig glæde? Kan du gøre det i dag? Bruge nogle timer på noget, som du nyder, og som er meningsfuldt, men som ikke skal ”give” dig noget?
Det er den ene ting, du kan gøre i dag, som vil give dig en bedre dag. Husk, at der ikke er rigtige eller forkerte måder at være kreativ på. Kreativitet kan være vidt forskellige ting. Det handler om at finde det, som du har lyst til at fordybe dig i, ikke det, der giver dig resultater.
Selv vil jeg prøve at skrive en novelle i dag. Det har jeg ikke gjort siden, jeg gik i skole, så jeg ved ikke, om jeg kan finde ud af det. Men det skal nok blive sjovt.
Hvilket kreativt projekt vil du bruge nogle timer på i dag?
En praktisk guide til et kreativt liv
Kreativitet er også et hovedtema i min nye bog Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv. Det er en bog om et anderledes og frit arbejdsliv, men hvor rigtig mange bøger og blogs beskæftiger sig med drømmen om at forlade hamsterhjulet, så forholder bogen sig også til, hvad man sætter i stedet, når man går en anden vej i arbejdslivet. Hvordan fylder man det tomrum, der opstår?
Det er her kreativiteten kommer ind i billedet. Den er både et redskab til at vælge en anden retning i arbejdslivet, men den er også et meningsfuldt og givende livsindhold, når den nye retning er en realitet. Livseksperimenter viser, hvordan det gøres i praksis. Du kan købe bogen hos alle førende online-boghandlere som trykt bog eller E-bog, og lige nu er den billigst her.