Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det er en bog, der forholder sig til de helt store spørgsmål om, hvordan vi indretter fremtidens samfund. Og lad mig bekende kulør: Jeg melder mig i koret af Bregmans tilhængere.

Bregman udgangspunkt er spændende. I den vestlige verden lever mange et liv med materielle goder og en komfortabel livsstil, men de er samtidig stressede og ikke nødvendigvis tilfredse med livet. Så hvad er det vi ser, når vi forestiller os et bedre liv og et bedre samfund? Hvad er egentlig utopia?

Det hører vi ikke mange politikere, hverken i Danmark eller i andre lande, give deres bud på. Bregman mener, at vi er blevet fantasiløse. Vi stiller ikke de grundlæggende spørgsmål.

Hvorfor arbejder vi hårdere og hårdere, når vi er rigere end nogensinde?

Hvorfor lever millioner stadig i fattigdom, når der samlet set er rigdom nok i verden til at afslutte al fattigdom?

Det er gode spørgsmål, og jeg er enig med Bregman, når han skriver, at det er tid til at genopfinde de store tanker.

Hvad de kolde facts viser

En ting jeg godt kan lide ved Bregmans tilgang er, at hans ideer ikke bare er grebet ud af den blå luft. Han har visioner, og jeg er helt med på, at mange af dem er kontroversielle, men de baserer sig på grundig forskning. Han har selv en baggrund som forsker, og han bringer tankevækkende data til torvs.

 • Den globale økonomi er 250 gange større i dag end under den industrielle revolution.
 • På verdensplan dør flere mennesker af overvægt end af sult.
 • Mordraten er 40 gange lavere end i middelalderen.

Så spørgsmålet må være:

Hvorfor føler vi os så utilfredse?

Måske er det tid til at gå en anden vej? Måske er det tid til at genopfinde de store tanker og skabe en bedre, fælles fremtid?

Konceptet om den 15 timers arbejdsuge

I Utopia for realister præsenterer Bregman en række radikale ideer. Han foreslår at åbne alle grænser, og han er en stor fortaler for konceptet om en universel basisindkomst, som alle mennesker får – lige præcis nok til at de kan leve af den. Med et slag ville det udrydde fattigdom. Som eksempel påviser han, at det ville koste ca. 1 % procent af USA’s BNP at udrydde al fattigdom i landet – langt mindre end krigene I Irak og Afghanistan.

En anden radikal idé, som jeg er meget begejstret for, er, at Bregman foreslår en grundlæggende arbejdsuge på 15 timer. Det er ikke en ny tanke, den kendte og indflydelsesrige økonom John Maynard Keynes, som også danske regeringer i tidens løb har taget afsæt i, forudså, at arbejdsugen p.g.a. en kraftigt voksende økonomi ville være på 15 timer i 2030.

Der er en interessant, historisk udvikling. Frem til 1980’erne blev arbejdstiden løbende sat ned. Siden da har den i store træk ikke flyttet sig. Tværtimod har man fremmet tanken om at arbejde mere, i Danmark for eksempel gennem forhøjet pensionsalder og pres på unge for at gøre deres uddannelser færdige i en fart. Det er problematisk, og data viser, at denne øgede arbejdsmængde ikke nødvendigvis fører til flere jobs, der skaber værdi for samfundet. Ofte fører det til, at de superrige bliver endnu rigere.

Det gode ved en 15 timers arbejdsuge

Forslaget om en 15 timers arbejdsuge taler ind i en grundtone i bogen. Skal vi prøve nye ideer eller holde os til status quo? Det er så nemt at være imod noget, men man skal også have modet til at være for noget. Og tanken om en markant kortere arbejdsuge tager ikke bare afsæt i et opgør med tanken om, at mere altid er lig med bedre, men også i det faktum at produktivitet ikke går hånd i hånd med lang arbejdstid. Tværtimod arbejder vi ofte dårligere, når vi er trætte og udkørte. Resultaterne bliver derefter.

Rundt om i verden er der gjort forsøg med kortere arbejdsuger, og resultaterne viser, at medarbejdere bliver gladere, får et bedre helbred og interessant nok bliver de også mere effektive på deres job. Derudover er der en række andre positive effekter ved en 15 timers arbejdsuge.

 • Mange ønsker at arbejde mindre, og det er en måde at opfylde ønsket på.
 • Mindre stress.
 • Mere ligestilling.
 • Plads til andet i livet end arbejde – tid med børnene, lære nye ting som at spille klaver eller et nyt sprog, komme i bedre form. Det er der bredere samfundsgevinster ved.
 • Mindre miljøbelastning og mere bæredygtighed.

I bund og grund er det et spørgsmål om, hvordan vi ønsker at indrette vores samfund, hvilken fremtid vi ønsker for os selv og dem, der kommer efter os.

Det, du selv kan gøre

Lad os bare være realistiske. Uanset hvor veldokumenteret en bog Utopia for realister er, så er en arbejdsuge på 15 timer ikke noget, der kommer til at ske i morgen tidlig. Spørgsmålet er derfor, hvad du selv kan gøre, hvis du ønsker at opleve de positive effekter af mindre arbejde. Så kan du overveje.

 • At starte med at droppe alt overarbejde.
 • Ikke læse eller besvare arbejdsmails i din fritid.
 • Gå på deltid.
 • Overveje en minipensionering (det har jeg selv haft meget glæde af).
 • Blive selvstændig eller freelancer (det er ikke bare nemt, men giver dig en chance for at kontrollere din egen arbejdstid, hvis du sætter grænser).
 • Hjemmearbejde – hvis du er i en branche, der giver mulighed for det.

Det får dig ikke ned på 15 timer på et øjeblik, men disse ting er en god begyndelse.

De 179 mennesker, der absolut bør læse Utopia for realister

Der kom for nylig et forslag om en arbejdskraftreform i Danmark. Jeg forholder mig normalt aldrig til politik, men reformen hviler ikke ligefrem på Bregmans tanker. Du kan se mit indtryk af den i dette digt.

Bregman taler om at udfordre status quo, at vi er blevet fantasiløse og ikke længere stiller de store spørgsmål.

Er der 179 mennesker, jeg ville ønske, læste bogen, så var det vores folketingsmedlemmer. Blot for at høre en anden vinkel på arbejdslivet, blot for at tænke anderledes. Det er en lille og ret hurtigt læst bog. Måske ville det ikke gøre noget, hvis de læste den?


Gratis audiokursus: 4 skridt til slow living

En vej ind i et liv med mindre arbejde kan være et liv med slow living. Hvis du vil have input til, hvordan du kan skrue ned for tempoet, så har jeg lavet et gratis audiokursus, der hedder 4 skridt til slow living.

Du får fire lydfiler af 10-15 minutters varighed, der giver dig grundstenene til at bygge dit langsomme hus. Til hver af de fire sessioner får du også mine håndtegnede notater, der opsummerer de vigtigste pointer i sessionen.

Kurset koster ikke noget her og nu. Det er gratis i en begrænset periode og vil senere blive solgt til en pris på 100 kroner. Hvis du vil lytte til det og have mine notater, kan du hente det gratis lige her.


Premiere: 100 ideer til mikroeventyr udkommer søndag den 26. september

Et mikroeventyr er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør. Det kræver ikke penge, tid og planlægning, men er lige til at gå ombord i.

Jeg har samlet 100 ideer til mikroeventyr i en lækkert designet e-bog, der udkommer på næste søndag. Det er mit håb, at den vil give praktisk inspiration til dig, der gerne vil gå på opdagelse i dit nærområde. Den kommer til at koste en krone pr. idé, og jeg glæder mig til at fortælle mere om en uge.


Læs de seneste artikler

 • Spørgsmål

7 spørgsmål, der kan forandre dit liv

oktober 12th, 2021|0 Comments

Der er mange råd derude, når du ønsker en ny retning i tilværelsen. Fra morgenskrivning over eftermiddagsløbeture til aftenmeditation kan du finde tusindvis af tips. Du kan få input om alt fra privatøkonomi til kostforandringer

 • Mindre materialistisk

7 veje til et mindre materialistisk liv

oktober 4th, 2021|0 Comments

Hånden på hjertet: Hvor meget har du egentlig brug for? Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse?

 • Farvel til travlheden

Farvel til travlheden – 4 principper for et ikke-travlt liv

september 29th, 2021|0 Comments

Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned: Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den

 • Mikroeventyr

Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

september 25th, 2021|0 Comments

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning? Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr,

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

2021-09-17T11:22:04+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment