Har du hørt dig selv sige det her?

Hvis bare tiden ikke gik så hurtigt…

Hvis den ikke fløj afsted. Hvis nu der var ro på og god tid til det hele. Så du kunne nyde de gode øjeblikke, havde tid til dine opgaver og pligter og ikke skulle rende rundt fra det ene til det andet for at nå dagens gøremål.

Hvis du ikke pludselig standsede op en dag og tænkte, hov, hvor er tiden blevet af? Hvad er der lige sket med de uger, måneder og år, der er gået? Det føles jo som om, det var i går…

Jeg ved i hvert fald, at jeg tit har tænkt sådan. At jeg har følt, at tiden bare var gået, uden jeg var helt sikkert på, hvor tiden var gået hen. Eller hvad den var gået med. Det var som om, at den bare forsvandt.

Måske har du tænkt noget lignende?

Tid er tid, men…

I udgangspunktet er det ret enkelt. Teknisk set kan vi ikke få tiden til at gå langsommere. Der er 60 minutter på en time, 24 timer på et døgn, 365 døgn på et år. Det eneste vi kan gøre, er at overveje, hvad vi gør med den tid, vi har til rådighed.

Når det er sagt, eller netop fordi det er sagt, er der aktiviteter, vi kan vælge at bruge vores tid på, som er langsomme og meningsfulde. De får os til at føle, at tiden går langsommere. I dag får du 7 forslag til netop denne type aktiviteter.

7 ideer til at få tiden til at gå langsommere

Herunder er der en liste med 7 perspektiver, som du kan vælge at tage med ind i din hverdag – uanset hvor hurtig eller langsom den er. Jeg håber, den vil inspirere dig til langsommere dage med mere tid og energi til det, der betyder noget for dig.

1) Stop op ved de små ting

Der var engang, hvor selv de små ting var forunderlige og opsigtsvækkende. For et barn er de mindste ting magiske, og de kalder på undersøgelser og opdagelser. I takt med at vi bliver voksne og fornuftige, holder vi op med at standse op ved og forundres over de små ting.

Vil du have tiden til at gå langsommere, er det en god begyndelse at genfinde din evne til at dvæle ved de små ting. Dem kan du glæde dig over, og de tjener som en værdifuld pause i en travl hverdag. Solopgangen en tirsdag morgen, blomster der er ved at springe ud i marts, et træ eller en bygning, der spejler sig i en vandpyt og giver et nyt perspektiv på det velkendte.

2) Sid stille

Når du er oppe at køre (og det er vi alle sammen fra tid til anden), og føler et behov for at verden ikke skal dreje helt så hastigt rundt, så sæt dig ned. På en stol. I ro. Og lad være med at gøre andet end at sidde. Sæt tiden lidt i stå, træk vejret dybt og luk øjnene.

I forlængelse af det her med at sidde så gør det til et princip, at du kun gør én ting ad gangen. Hvis du sidder, så sid. Hvis du læser en bog, så læs. Hvis du spiser en sandwich, så spis. Lad være med at sidde og læse og spise og tjekke telefonen på én gang. Det giver en følelse af hastighed.

3) Bryd rutinerne

Når vi får den her følelse af, at tiden går, men vi ikke rigtig kan sige, hvad det er, tiden går med, skyldes det måske, at dagene ligner hinanden. Vores rutiner er blevet for indgroede, og vi udfører dem helt uden at tænke over det. I så fald er det tid til at bryde rutinerne.

Tag en anden vej på arbejde. Køb ind i en anden dagligvarebutik eller lav en ny ret til din aftensmad. Gå en ny rute, når du går tur med din hund, eller prøv at tage et bad om aftenen i stedet for om morgenen.

Så passerer tingene ikke bare hastigt forbi. I stedet oplever din hjerne nye ting så ofte som muligt. Det udvider din opfattelse af tiden, og det er som om, at dine dage bliver rigere.

4) Gør de samme ting forskellige steder

Den her er lidt i forlængelse af den foregående idé, for den handler også om at bryde rutinerne. Den har dog en anden vinkel på det, for her handler det om at skifte ud i de fysiske rammer.

Måske har du noget skrivebordsarbejde, du udfører hver dag? Måske kan du gøre det et andet sted? Skifte den café, hvor du plejer at mødes med veninderne ud med et nyt sted? Flytte om derhjemme eller måske ligefrem flytte til et nyt sted?

5) Udforsk verden

Vær nysgerrig på verden – både på den store og på den, der er lige uden for din hoveddør. Hvad med at lave små quizzer og opgaver til dig selv? Der er masser af muligheder. Hvor mange steder kan man købe tandbørster i en radius af tre kilometer fra dit hjem? Hvilken tandbørste er dyrest og billigst, flottest eller grimmest?

Det kan også være kreative aktiviteter. Kan du lære at spille banjo eller blokfløjte? Skrive en novelle på tre sider på en enkelt dag? Bygge et fuglehus til din have eller terrasse? Kan du skrive din næste indkøbsseddel med venstre hånd, hvis du plejer at skrive med højre eller omvendt?

De små udfordringer gør, at du standser op. Det er en effektiv måde at sænke tempoet på, og det vil få dig til at føle, at tiden går langsommere.

6) Gør færre ting hver dag

Vi fylder vores dage op med gøremål, opgaver og aftaler. Det bidrager til den her følelse af, at tiden går alt for hurtigt. Vi når dårligt nok at blive færdige med det ene, før vi er gået videre til det næste. Det kan godt være, at vi de fleste dage, når det, vi skal, men vi føler sjældent, at vi får hovedet og os selv med. På en eller anden måde er det som om, at vi hænger efter vores eget liv.

Det er der en enkelt kur imod: Gør færre ting!

Lav færre aftaler, hav færre gøremål, ryd ud i kalenderen, skær ned og skær væk. Det er overhovedet ikke nemt, men jo mere du gør det, jo nemmere bliver det. Og gør du det, er det en effektiv vej til at få tiden til at gå langsommere.

7) 48 timers teknologifaste

Har du prøvet det her med at gå online på din telefon, tablet eller computer. Du skal bare lige tjekke mails og beskeder og hurtigt få dig et overblik over nyhederne. Og hov, så er der gået to timer. Den ene artikel fra nyhederne, du læste, førte videre til den næste, og den næste igen, og så endte du med at se videoer på YouTube.

Det har jeg i hvert fald prøvet. Mange flere gange end jeg er stolt af at indrømme.

Teknologi og de mange digitale kommunikationsplatforme er smarte, og de kan en hel masse ting. Men de er også din værste tidsrøver. De får din tid til at forsvinde, næsten helt af sig selv. Prøv derfor med en 48 timers teknologifaste, hvor du er helt offline. Overvej, hvad det gør ved din opfattelse af tiden.

Det handler om det, du gør

Du kan ikke snyde urene, og hvordan de måler din tid, men du kan beslutte, hvad du bruger din tid på. Du kan vælge, hvordan du prioriterer tiden. Vil du bruge den på det, der får den til at gå hurtigere eller på det, der – i hvert fald i et stykke tid – bringer den til standsning?

Valget er dit. Du kan jo bruge dagen i dag på at afprøve en af de syv ideer herover.


Vil du læse flere artikler som denne?

Gør som 3.887 andre læsere og tilmeld dig Søndagslisten. Så får du leveret mine bedste artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv direkte i din indbakke hver søndag morgen. Du får aldrig mere end den ene artikel om ugen, og du kan afmelde når som helst.

“De glæder mig altid når de dumper ind. Jeg er imponeret af dit drive (slow, naturligvis ????) og mærker blodtrykket sænkes, når jeg læser dine fine skriv.”

Mikala Rosenkilde, forfatter og vært på podcasten “De mystiske dyr.”

Foto: Emilie Haut