Klimakrise, Ukrainekrise, inflationskrise, økonomisk krise, gaskrise.
Der er nok af kriser lige nu. Og det kommer oven på to år med coronakrise, der stadig er noget af det mærkeligste og tristeste, jeg mindes at have oplevet.
Hvis du har det sådan, at du har lyst til at begrave dig under dynen og lægge dig til at tude, så forstår jeg det godt. Sådan kan jeg have det selv, især hvis jeg har haft en dag, hvor jeg har fulgt nyhederne tæt. Det er jo krise på krise på krise. Det er hårdt at være i.
At finde håb når kriserne rammer
At lægge sig under dynen er rart, men det er ikke holdbart i det lange løb. Vi skal jo leve, stå op hver morgen og tage et par skridt videre. Det gør vi bedst, hvis vi kan finde håb, noget, vi kan holde os til og se perspektiver i. Derfor får du i dag syv ideer til at finde håb i en krisetid.
1) Acceptér virkeligheden
Når kriserne brager løs, som de gør for tiden, er det fristende at løbe langt væk fra dem. At lade som om de ikke findes, og verden i stedet ser ud, som vi ville ønske, den så ud.
Problemet er, at den tilgang før eller siden rammer som en boomerang. At virkeligheden så kommer til at slå endnu mere hårdt. Det er et bedre udgangspunkt at acceptere, at verden er som, den er. At kriserne er virkelighed, noget vi må forholde os til og være i. Det kan være en svær accept, men i det lange løb sparer det dig for bekymringer og negative overraskelser.
2) Se de gode ting i dit liv
Selv i dårlige tider sker der gode ting. Du kan vælge at fokusere på de gode ting i dit liv og huske dig selv på, at de er der. Du kan glæde dig over det, du har, i stedet for at lade dig frustrere over det, du ikke har. Du har gode minder, spændende fremtidsperspektiver og der sker også gode ting ude i verden, selvom de ikke fylder i medierne.
Prøv at skrive en liste over alle de gode ting, der findes i dit liv og i verden. Den vil være længere, end du tror, og den vil give dig håb.
3) Se situationen i et nyt perspektiv
Her er der tre ting, du kan tænke på.
- Der er ikke noget, der er permanent. Der har været kriser i verdenshistorien før. De stoppede. Det vil disse kriser også gøre.
- Kriserne kan betyde nye muligheder. For eksempel kan den nuværende gaskrise føre til nye, bæredygtige løsninger, der på sigt kan afhjælpe klimakrisen.
- Kriserne hjælper os til at blive klogere, fordi vi lærer af dem. Det kan gøre vores fælles fremtid bedre.
4) Fokusér på det, du kan kontrollere
Du kan vælge et stoisk udgangspunkt, hvor du adskiller det, du kan påvirke fra det, du ikke kan påvirke.
Der er mange ting i de nuværende kriser, som du ikke kan påvirke her og nu, men der er et væld af ting i din dagligdag, du faktisk godt kan påvirke. Hvis du fokuserer på dem, hjælper det dit håb og din optimisme på vej.
5) Gør ting, som du godt kan lide
Tilværelsen er hård nok, som den er. I krisetider har du brug for opmuntringer. Sæt derfor tid af til aktiviteter, som du rigtig, rigtig godt kan lide. Om det er at gå en tur i skoven, spille brætspil med vennerne eller gå på museum er ikke det vigtige. Det vigtige er, at du bliver mere håbefuld og optimistisk, når du bruger din tid på ting, der gør dig glad.
6) Tilbring tid sammen med optimister
På samme måde kan du vælge mellem at bruge din tid sammen med den type mennesker, der altid er bekymrede og negative, og dem som er mere optimistiske. At være bekymret er en naturlig følelse, og det er ikke fordi, at den ene type mennesker er bedre end de andre, men i krisetider bliver du mere håbefuld af at bruge tid sammen med de typer, der har et positivt og optimistisk livssyn.
7) Praktisér selektiv uvidenhed
Selvfølgelig skal du til en vis grad være velorienteret og vide, hvad der sker i verden, men du behøver ikke følge med i nyhederne hele tiden.
I stedet kan du give dig selv en pause ved at være selektivt uvidende. Det betyder, at du giver skærmene, dine feeds og dine nyhedskilder nogle dages pause. Gør noget andet, tænk på noget andet og lad kloden dreje et par omgange uden dig. Det går den ikke under af.
Balancen mellem håb og bekymring
Det er jo ikke sådan, at vi skal løbe rundt og være lalleglade hele tiden, slet ikke i en krisetid, men det er vigtigt at finde en balance mellem håbet og virkelighedens bekymringer. Hvis den balance tipper i en negativ retning, så giver det god mening at gøre de små ting, der giver dig lidt mere håb. Det håber jeg, de syv ideer herover kan hjælpe dig med.
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.