Sænk dine forventninger

Artiklen som podcast.

Der er et mantra, der dikterer, hvordan vi skal leve det moderne liv. I store træk lyder det sådan her:

Vi skal nå så meget som muligt på så lidt tid som muligt.

Det er jeg ikke så vild med, af flere grunde. For det første siger det ikke noget om, hvad vi når. Om det giver mening, om det er værdifuldt og givende. For det andet giver det et pres, en følelse af at være bagefter og en uheldig fokus på det, vi ikke når, frem for en glæde over, hvad vi rent faktisk når. For det tredje er det bare dumt.

Hånd i hånd med dette mantra går de forventninger, vi stiller til os selv og vores omverden. Måske har du sagt noget i stil med det her til dig selv?

 • Jeg skal tabe 5 kilo for at blive bikiniklar til sommer.
 • Når jeg har taget den her videreuddannelse, så vil arbejdsgiverne stå i kø for at ansætte mig, og min karriere bliver løftet.
 • Til sommer rydder jeg op i mit hjem, så det bliver enkelt, overskueligt og nemt at holde.
 • Jeg vil skrive til hende, jeg talte med forleden. Så inviterer jeg hende ud, vi går på date, bliver kærester, gift og får børn, så vi lever lykkeligt til vores dages ende. Vi får også vild sex, et lækkert hus og to miljøvenlige biler.
 • I næste uge starter jeg en blog eller en YouTube-kanal med gode tips. Jeg bliver lifecoach, og mit materiale kommer til at gå viralt, så pengene vil vælte ind.
 • I ferien omlægger jeg min kost, så jeg bliver sund og energisk og ikke kommer til at føle stress til efteråret.
 • Jeg har en genial business-idé og starter en succesfuld virksomhed som selvstændig, så snart jeg har den nødvendige funding på plads.

Chancerne for succes? Tæt på nul! Jeg ved det, fordi det alt sammen er noget, jeg i en eller anden afskygning på et eller andet tidspunkt i mit liv har sagt til mig selv.

Det farlige ved forventninger

Vi har brug for at drømme, men som bloggeren Darius Foraux så rigtigt har skrevet det, så er der to problemer med forventninger.

 • Hvis du har høje forventninger, og resultatet bliver værre, så bliver du frustreret.
 • Hvis du har lave forventninger, og resultatet bliver bedre, så bliver du taknemmelig.

Og som Barry Schwartz, som jeg tidligere har skrevet om, udtrykker det:

Nøglen til lykke ligger i lave forventninger.

Barry Schwartz

Det er ikke raketvidenskab, men alligevel har vi svært ved at leve efter det, når det kommer til stykket. Vi tænker på det, vi ikke har. På det vi synes, vi burde gøre. På det vi tror, andre mener, vi skal opnå. På det, de andre har og gør.

Det kan vi ikke gøre noget ved. Det vi derimod kan er at beslutte, at vi ikke vil ligge under for det. Vi kan vælge at sænke vores forventninger.

Sådan sænker du dine forventninger

Det er nemt at sige, men svært at gøre, ikke sandt? Det her med at sænke forventningerne?

Ikke desto mindre er det en vigtig øvelse, der kan gøre dig gladere. Du kan prøve med disse strategier.

 • Sig til dig selv at tingene er gode nok, som de er. Du behøver ikke den der nye gadget for at få en god sommer.
 • Sæt færre mål. Har du ti ting, du gerne vil, så skær dem ned til to. Giv til gengæld de to mål der står tilbage, din fulde fokus.
 • Tag pauser. Giv dig selv en break. Du har brug for tid og rum. Sug luft ind, få energien tilbage.
 • Hold op med at forvente noget af andre. Du kan alligevel ikke styre, hvad de gør.
 • Acceptér, du ikke kan få det hele. Nok heller ikke det halve. Overvej i stedet, hvad der virkelig gør dig glad.
 • Forbered dig på det værste. Med denne stoiske tilgang til tilværelsen bliver du mindre skuffet.
 • Sæt mikromål. Vil du tabe fem kilo for at blive strandklar? Gå efter 500 gram, Få mere inspiration i artiklen om mikrovaner.

En sommer uden forventninger

Solen skinner. Sommeren står for døren. Bøgegrenene er grønne, himlen blå, nætterne lyse. Jeg elsker denne årstid. Men midt i alt det smukke kan forventningerne blive for høje. Man vil jo så gerne opleve sit livs sommer, ikke mindst ved afslutningen af en udmarvende pandemi.

Prøv at gå en anden vej. Nyd solen, men gå ind i sommeren uden at forvente noget som helst. Så bliver du positivt overrasket. Det tør jeg godt garantere.


Mikro-iværksætter: 100 ideer til en side-hustle

Måske har du leget med tanken om at starte for dig selv? Udfolde et kreativt projekt? Tjene flere penge?

Det er der meget godt at sige om, men det kan også være uoverskueligt, stort, svært at komme i gang og endda økonomisk risikabelt.

Du kan også gå en anden vej. Du kan starte din første side-hustle. Det er en mikro-business, som du kører og tjener penge på ved siden af det, du ellers gør. Den kræver ikke en masse forventninger, men er lige til at gå til.

Sammen med Kristine T. Kristiansen fra podcasten Side Hustle Danmark har jeg lavet online-pakken 100 ideer til en side-hustle. Du får en e-bog med 100 konkrete ideer til din første side-hustle, en workbook, introduktionsvideo og bonusmateriale, der vil inspirere og motivere dig. De første brugere siger om pakken:

“Et virkelig lækkert set-up. Det er letlæseligt og kombinationen af billeder og tekst spiller max. Det virker top professionelt. Du får rigtig meget værdi for pengene. Faktisk vil jeg sige, det er for billigt.”

Kirsten Nissen

“100 ideer til en side-hustle, titlen siger det hele. Det i sig selv er jo helt fantastisk og exceptionelt. Det er et mega fedt koncept I har gang i der. Virkelig, virkelig godt og nemt at forstå!”

Dorte Fløjgaard

Køb i dag og få rabat

Du får de 100 ideer som en online-pakke i et praktisk og fleksibelt format. Du kan se, læse og lytte igen og igen – også når du er på farten og har din telefon i lommen.

Pakken koster 395 kroner, men som søndagsstilbud kan du spare 50 kroner og få pakken for 345,-. Det er mindre end en billet med DSB fra København til Aarhus, og du skal blot gøre sådan her.

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/100-ideer-side-hustle
 2. Tryk på Kom i gang for 395,-
 3. Tryk på ”Brug kupon.”
 4. Skriv 50 og tryk på ”Brug.”
 5. Udfyld dine oplysninger.

Så får du med det samme adgang til mit online-læringsunivers, hvor alt materialet ligger klar til dig. Tilbuddet gælder frem til midnat mandag den 21. juni 2021. Se alle detaljer her.


Læs de seneste artikler

 • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

7 ting jeg har lært på 7 år uden fast arbejde

juli 27th, 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på Søndagslisten et stykke tid, kender du historien om mit arbejde. I sommeren 2014 sagde jeg et fast job som underviser op for i stedet at leve langsommere og forfølge

 • Lykken

At vende lykken på hovedet

juli 24th, 2021|0 Comments

Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her: Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig! Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange,

 • Frygt

7 langsomme digte og 3 x gratis inspiration

juli 12th, 2021|0 Comments

Det er vist noget med, at Instagram handler om at lægge lækre billeder op af de måltider, man spiser på fancy restauranter, af det smarte hjem, man bor i og af alle de spændende ting,

Den langsomme ferie – 7 skridt til en slow sommer

juli 7th, 2021|0 Comments

Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er

1 time om dagen til dine drømme

juni 29th, 2021|0 Comments

Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.

 • Slow musik

Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

juni 23rd, 2021|2 Comments

Lyt til artiklen. Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt,


Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-06-17T09:11:06+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment