Sandheden om held – og den ene ting, du kan gøre for at blive heldig

Lyt til denne uges artikel: “Sandheden om held”.

I denne uge stødte jeg på dette citat af den legendariske golfspiller, Ben Hogan.

Golf er et spil om held. Jo mere jeg øver mig, jo heldigere bliver jeg.

Ben Hogan

Jeg har ikke forstand på golf, og det er ikke en sportsgren, jeg følger med i, men jeg elsker det citat. Ben Hogan har fuldstændig ret.

Vi vil selvfølgelig gerne være heldige. Vinde i Lotto, finde vores livspartner ved et tilfældigt møde på gaden, mærke appelsinen falde ned i vores turban.

Problemet?  Det sker bare ikke. Heldet kommer ikke, når vi lægger os på sofaen og giver os til at vente på det. Det kræver tid, øvelse, rutiner og rytme. Det kræver, at vi åbner øjnene og ser. At vi lader vores blik falde i de retninger, hvor muligheder kan opstå. Går vi for eksempel og kigger på vores telefon hele tiden, så ser vi ikke den mulige livspartner stå der på fortovet. Går vi derimod en tur hver dag, hvor vi løfter blikket, så er muligheden i hvert fald til stede.

Måske er der en opskrift på held, måske ikke. Hvis der er, så kræver det noget af os.

Vi skal øve os hver dag!

Glem troen på det pludselige held. Glem mirakelpillen, det quick fix der med ét slag løser det hele for dig. Tænk ikke på det, lad være med at drømme om det.

I stedet kan du gøre noget andet. Du kan fokusere på at øve dig, på at gøre noget hver dag, måske få minutter ad gangen. I så fald kan du lade dig inspirere af disse tre eksempler herunder. De handler om vidt forskellige ting, men principperne er de samme. Hvis der er et område, du – ligesom Ben Hogan og hans golfspil – gerne vil føle dig heldig på, så kan du følge de samme principper, uanset hvilket mål du har.

Eksempel 1: At øve sig på at tabe sig

I sin glimrende bog Atomic Habits fortæller forfatteren James Clear om en amerikansk mand, der havde behov for at tabe sig. Som så mange andre meldte han sig ind i et fitnesscenter, men hans tilgang til det, var helt anderledes. I stedet for at kaste sig ud i en masse træning, kørte han ned i centret den første dag, var der i fem minutter, lavede en halv øvelse og satte sig derefter ud i sin bil igen og kørte hjem.

Dagen efter gjorde han det samme. Ind i bilen, fem minutter i centret, en halv øvelse, hjem igen.

Dagen efter igen den samme rutine med de fem minutter, den halve øvelse og hjem igen. I de første fire-fem uger var det, det eneste han gjorde.

Han øvede sig.

Efterhånden blev de fem minutter til ti minutter, den halve øvelse til en hel. Senere tyve minutter og endnu længere tid og endnu flere øvelser. Han var tålmodig og øvede sig så længe, at det blev en rutine. Han endte med at tabe sig. Det var heldigt for ham.

Eksempel 2: At øve sig på at blive økonomisk uafhængig

Du kender måske Pernille Wahlgren, der har optrådt i en lang række medier med sit budskab om at leve enkelt og om at opnå økonomisk frihed gennem aktieinvesteringer. Det har hun skrevet en bog om.

Der er nok mange, der gerne vil være i samme situation, at have friheden og tiden til at beskæftige sig med det, man finder mest meningsfuldt og givende. Det lyder heldigt, men det handler ikke om held. Det er mere end tyve år siden, at Pernille Wahlgren købte sin første aktie.

Hun har været tålmodig, og hun har øvet sig. Det gør hun stadig. Det kan du også gøre.

Eksempel 3: At øve sig på at skrive

Hvis du for ti år siden havde sagt til mig, at jeg ved udgangen af dette årti ville have skrevet otte anmelderroste bøger, afholdt hundredvis af foredrag, kurser og workshops over hele Danmark og have næsten 2.500 abonnenter på Søndagslisten, ville jeg have sagt til dig, at du var skør i bolden. Så heldig kunne jeg umuligt være.

Jeg ved ikke, om jeg er heldig, og jeg er i hvert fald ikke blevet millionær af alt det, men der er en anden ting, jeg ved:

Jeg øver mig på at skrive hver dag.

Hver morgen mellem klokken fem og seks sætter jeg mig ned i køkkenet, tager et par høretelefoner på, drikker kaffe og skriver, inden Kirstine og børnene vågner. Nogle gange i hånden, andre gange på computeren, ofte i min dagbog. Lige meget hvad, så skriver jeg hver dag. Jeg øver mig og prøver at blive bedre til det. I snart ti år har det været min faste morgenvane.

Det jeg har skrevet, al den tid med at øve mig, er fundamentet for alt det andet. Kurser og foredrag, hjemmesiden, mailinglisten, undervisningen og hvad jeg ellers beskæftiger mig med. Hvis jeg ikke øvede mig hver morgen, ville de ting ikke eksistere.

Du behøver ikke at skrive, men du kan følge samme princip. Finde et fast tidspunkt, hvor du øver dig hver dag. På det, der er vigtigt og betydningsfuldt for dig. Det, der i sidste ende kan give dig held.

To ting, du kan gøre for at finde lidt held

Hvis du er med på at droppe tanken om held og i stedet fokusere på at øve dig, så er der to ting, som du kan gøre allerede i dag.

For det første kan du reflektere over, hvad du i virkeligheden gerne vil. Hvad skal der ske i dit liv, så du kan sige til dig selv, at du føler dig heldig? Skriv det ned.

For det andet kan du begynde at øve dig.

Start i dag. Sæt 30 minutter af til at øve dig på noget, der, hvis du er tålmodig og vedholdende, kan ende med at gøre en positiv forskel for dig og for de mennesker, der betyder noget for dig.

Glem heldet og troen på det pludselige lynnedslag, der gør hele forskellen for dig. Fokuser i stedet på at øve dig. Gør som den heldige golfspiller, Ben Hogan.


Black Friday-uge: Spar 25 % på alle produkter i 20 Skridts webshop

På 20skridt.dk finder du min nystartede webshop til digitale produkter som e-bøger, online-kurser og på sigt lydbøger og videoforedrag. Den er sat op, så det er så enkelt og nemt for dig som muligt. Du kan downloade materialet med det samme og begynde at læse, lytte eller se så snart du har købt.

I den kommende uge sparer du 25 % på samtlige produkter i webshoppen. Det spænder fra en pris på under 20 kroner for e-bogen Søndagslistens bedste til en besparelse på over 400 kroner på online-forløbet Skriv en bog.

Tilbuddet gælder til og med udgangen af november måned 2020. Du får det fulde overblik her.


Læs de seneste artikler

  • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

  • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

  • Livsforandringer

Det vigtigste spørgsmål ved livsforandringer

september 1st, 2021|0 Comments

I dag starter vi med en god nyhed: Livsforandringer kan godt lade sig gøre. Du kan komme til at leve langsommere. Du kan forenkle dit liv, hvis du ønsker det. Du kan realisere det kreative

  • Fra F.O.M.O. til J.O.M.O.

Fra. F.O.M.O. til J.O.M.O.

august 23rd, 2021|0 Comments

Du kender sikkert udtrykket F.O.M.O. Det er en forkortelse for Fear Of Missing Out, og det handler grundlæggende om den meget menneskelig angst for at gå glip af noget. Hvad nu, hvis du misser noget

  • 30-dages challenge

21 ideer til en 30-dages challenge du kan starte i dag

august 19th, 2021|0 Comments

For tiden er der sådan en trend, hvor folk kaster sig ud i en 30-dages challenge. Her giver du dig selv en udfordring og en måned til at gennemføre udfordringen. Det kan være et mål,

  • Sænke tempoet

10 veje til at sænke tempoet i en travl hverdag

august 11th, 2021|0 Comments

Denne uge har for mange af os været en slags tilbagevenden til virkeligheden. Voksne er tilbage på jobbet, børn og unge tilbage i skole, og der er ikke så mange coronarestriktioner som før. Det ligner


Foto: Emilie Haut

2020-11-20T12:53:41+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment