I denne uge udkom min bog om slow living. Det er altid en glæde at se det, der starter som et par hastigt nedfældede tanker i en notesbog blive til først et Word-dokument, så blogposts og til sidst en rigtig bog, der står på hylden. Jeg tillod mig at drikke et glas vin eller to i anledning af udgivelsen, for man skal altid huske at markere de gode ting, der sker.

Samtidig har det også været superinteressant at arbejde med bogen. Det har det for det første været, fordi jeg har en oplevelse af, at det er vigtigt, at vi sænker tempoet. Det er en sag, jeg brænder for. For det andet, så har jeg lært en masse om slow living undervejs – ikke mindst ved at tale med mennesker, der lever eller gerne vil leve langsomt.

De 10 vigtigste ting, jeg har lært, får du her:

1) Alle siger det, kun få gør det

Det mest slående i mit arbejde med bogen har været, hvor mange der, når de hørte, jeg skrev på en bog om slow living, sagde, at det er lige noget for mig eller at det har jeg virkelig brug for. I næste åndedrag sagde de så, at de ikke lever langsomt. At de gerne vil, men ikke kan få det til at hænge sammen med en travl hverdag. For mange bliver slow living dermed en ambition snarere end en måde at leve på. Slow living er det sidste, ikke det første.

2) Arbejdet går hurtigt og nemt, når det føles meningsfuldt

Bogen om slow living er min sjette bog, og selv om der altid er et stykke arbejde forbundet med at skrive en bog, så har det været en proces, der har føltes flydende og let. Jeg tror, det skyldes, at slow living og budskabet om at lave langsommere, men bedre er meget vigtigt for mig. Når vi har noget på hjerte, når vores arbejde opleves som vigtigt og meningsfuldt, så har vi også meget nemmere ved at få det fra hånden (sort kaffe hjælper også…).

3) Stresstallene går den forkerte vej i Danmark

Jeg tror meget på, at slow living kan være en vej til at håndtere stress. Derfor var det en naturlig del af researcharbejdet at kigge på forskellige undersøgelser af stresssygemeldinger på danske arbejdspladser, og på hvad statistikkerne siger. Resultaterne er ikke opmuntrende. Til trods for at der i årevis har været stor fokus på stress, bliver vi mere stressede, ikke mindre. Særlig bekymrende er udviklingen i den offentlige sektor. Det fortæller os to ting: At der er brug for slow living, men også at der er meget lang vej igen.

4) Slow living omfatter alle aspekter af tilværelsen

Ofte negligeres slow living til at handle om blot en enkelt del af vores liv. Så er det slow food, dyrke yoga, indrette sit hjem minimalistisk osv. Der er intet galt med disse tre ting (de kan være fine og vigtige elementer i slow living), men hvis man virkelig ønsker at leve et langsomt liv, så skal den filosofi, der ligger bag slow living gennemsyre alle aspekter af vores tilværelse. Det er ikke en hobby. Det er en måde at leve på.

5) Der synes at være en sammenhæng mellem at leve langsomt og livslængde

Blå zoner er definerede som de områder i verden, hvor folk har den længste levealder. Det er steder som Okinawa i Japan, Sardinien i Italien og Nicoya-halvøen i Costa Rica. Tankevækkende nok er det ikke de områder i verden, hvor der er mest fart på karrieren, tjenes flest penge eller leves hurtigst. Tværtimod.

6) Accept er altafgørende

Hvis vi vil leve et langsomt liv, er der noget, vi får. Vi får mere tid, mere nærvær, ofte bedre sundhed og en mulighed for at gøre de ting, der giver mest mening for os. Samtidig er der også noget, vi mister. Karrieremuligheder, penge, materielle goder. Nej, et langsomt liv betyder ikke, at man skal leve i en hule eller i et telt og leve af brændenælder, men det er svært at sænke tempoet og kravle op ad karrierestigen samtidig. Det er et valg, man kan træffe. Jo mere jeg har arbejdet med bogen, jo mere står det klart for mig, at det er afgørende at acceptere dette valg. Vi skal acceptere, at vi ikke kan få det hele. Gør vi først det, så bliver det nemmere at finde vores retning i livet.

7) Det er svært at være langsom hele tiden

Det er normalt – og man skal sige til sig selv, at det er i orden – at der også i et langsomt liv kan være hurtige perioder. Det har jeg også selv. Foråret og sommeren 2018 var langsomme for mig, men i perioden fra først i august til først i september har jeg haft virkelig travlt. Det er jeg ikke helt vild med, men jeg ved også, at de hurtige perioder er med til at give mig grundlaget for at leve langsomt resten af året. Derfor: Det er okay med hurtige perioder. Spørgsmålet er bare, hvor lange de perioder er, og hvordan vi møder dem. Er de ikke for lange, og møder vi dem stoisk, med accept, så kan de være en naturlig del af et langsomt liv, ligesom tidevandets ebbe og flod er det.

8) Behovet for at sænke tempoet er større, end jeg troede

Venner, der ikke har tid til at ses. Kolleger, der dropper kaffen og den gode snak, fordi de har for travlt. Børn, der bliver parkeret i sofaen med en iPad, fordi forældrene har noget, de skal ordne. Fast food i stedet for rigtig mad med naturlige ingredienser. At gøre tingene hurtigt frem for at gøre dem godt. Lige meget, hvor jeg kaster blikket hen er tidens tempo en udfordring. Vi har brug for pauserne, brug for at genfinde balancen, brug for at være stille.

9) Slow living er svært

Det nemmeste man kan gøre er at gøre, som man plejer. Det sværeste man kan gøre er at foretage sig noget nyt. At påbegynde et langsomt liv er at gøre noget nyt, og det er fandens svært at ændre vaner. Det bliver ikke nemmere af, at vi lever i en kultur, der dikterer tempo, fremdrift og kortsigtede, målbare resultater. At beslutte sig for at leve et langsomt liv er at gå imod strømmen. Det er ikke sikkert, alle vil forstå det, men for den enkelte kan det være det helt rigtige.

10) Slow living gør en forskel

Det langsomme liv er en retning i livet, man kan vælge. De mennesker, der gør det, oplever ofte positive forandringer i deres liv. Det har jeg selv gjort. Ved at sænke tempoet er det som om, at noget, der før var uklart bliver klart igen. Det er som, når tågen letter en tidlig morgen i september. Man kan se igen. Man lever igen.


Bogen er ude nu

Hvis du vil se mere om bogen, så er saxo.com et godt sted at starte. Bogen er udkommet som trykt bog, men inden længe er den også tilgængelig som e-bog hos alle førende boghandlere samt på e-reolen. Vælger du at læse den, vil jeg blive enormt taknemmelig, hvis du vil lave en ultrakort anmeldelse på Saxo. I så fald hjælper du med at sprede budskabet om det langsomme liv ud til så mange mennesker som muligt. Tak.

Slow living bog
Der er altid god grund til at fejre en bogudgivelse :-).