Slow living – et manifest

Når vi er bekymrede, stressede eller utilfredse med tilværelsen, er der to løsninger.

Vi kan blive ved med at gøre mere af det samme.

Vi kan prøve at gøre noget andet.

Langt de fleste af os gør det første. Vi prøver at stramme op. Løbe lidt længere eller lidt hurtigere på jobbet, blive mere produktive, presse lidt mere ind i hverdagen, så vi bliver sundere, klogere, smukkere, rigere. Eller hvad det nu er, vi føler, at vi har behov for at gøre bedre.

Det er en velafprøvet model. Den virker også et stykke tid. Ved at blive en time længere på vores job, får vi gjort projektet færdigt. Ved at gå i fitnesscenter fire gange om ugen i stedet for to kommer vi i lidt bedre form. Ved at lave et par overfladiske ændringer i den kost, vi i forvejen spiser, kan vi sige til os selv, at nu er vi på rette spor.

Det varer i en periode. Så bliver vi stressede af at have pålagt os selv ekstra opgaver, og vi ender med at blive endnu mere bekymrede og utilfredse, end vi var i forvejen. Det er skruen uden ende.

Den anden model er meget mere drastisk. I den stiller vi os selv spørgsmålene:

Hvad vil jeg gerne have ud af livet?

Hvad er det vigtigste for mig?

Så finder vi måske ud af, at det vigtigste ikke er det projekt på jobbet. At det ikke er, at vores hjem følger de nyeste boligtrends. At det ikke er, hvor smarte vi ser ud, når andre ser på os.

Måske finder vi ud af, at vi gerne vil lave et andet liv.

Vi kan vælge at leve langsomt – slow living

Et sådant liv kan være slow living. Her handler det ikke om at løbe hurtigt, tjene en masse penge eller leve, som man tror, at andre synes, den moderne tilværelse skal leves.

Det handler om at leve med mening. Om ikke at leve et liv, hvor andre dikterer tempoet. Hvor man kan mærke jorden under sine fødder og gå frem i et tempo, der er rigtigt. Om at gøre tingene med kvalitet og nærvær, om at vælge det hurtige og overfladiske fra.

Det er et liv, du kan vælge til.

Sådan opstod langsombevægelsen

Men hvad vil et sådant liv egentlig sige? Og hvor stammer begrebet egentlig fra?

For det første skal du vide, at hvis du beslutter dig for at leve et langsomt liv, så kommer du ikke til at være alene. Tværtimod bliver du en del af en verdensomspændende bevægelse, Langsombevægelsen eller The Slow Movement, som udgøres af tusinder og atter tusinder af mennesker, der har valgt at sige fra over for det moderne livs rasende tempo og i stedet leve et liv med mindre stress og mere mening.

Bevægelsen udsprang af en episode i Rom i 1986. Her åbnede der en filial af McDonald’s lige ved siden af den berømte Spanske Trappe midt i byens hjerte. Kultursammenstødet var åbenlyst. Den hurtige amerikanske fast food-kultur over for det historiske Rom, der står for kunsten, historien og det skønne – eller med andre ord for det langsomme.

Åbningen af den McDonald’s affødte en række lokale protester anført af den karismatiske madskribent Carlo Petrini. Han blev hovedkraften i hele Slow Food-bevægelsen, der startede som en protest mod den hurtige, overfladiske og usunde måltidskultur hos McDonald’s, men som snart fik stor gennemslagskraft. I dag bekender mennesker verden over sig til Petrinis principper om temponedsættelse og slow food.

Sådan definerer vi slow living

Slow food blev også startskuddet til den internationale langsombevægelse, som du kan få mere viden om gennem tænketanken The World Institute of Slowness, der sætter ord på hele Slow Living-bevægelsen, og som du kan besøge her. En anden hovedkraft i bevægelsen er den skotske forfatter Carl Honoré, hvis bog Lev Livet Langsomt, er blevet beskrevet som en bog, der for langsombevægelsen havde samme betydning som Karl Marx’ Kapitalen havde det for kommunismen.

Det er også Carl Honoré, der kommer tættest på en ”officiel” definition af slow living.

Det er en kulturel revolution, der bekæmper den opfattelse, at hurtigere altid er bedre. Langsomfilosofien handler ikke om at gøre alting i sneglefart. Det handler om at forsøge at gøre alting i den rigtige fart. At værdsætte minutterne og timerne frem for at tælle dem. At gøre alt så godt som muligt i stedet for så hurtigt som muligt. Det handler om kvalitet frem for kvantitet i alt fra arbejde til forældreskab.

Carl Honoré

Jeg er meget enig. Slow living er i bund og grund en livsstil. Det er en tilværelse, du kan vælge, hvor du sætter tempoet ned og prioriterer kvalitet over kvantitet. Hvor du siger fra over for det moderne livs rasende hastighed. Hvor du gør tingene rigtigt frem for at gøre dem hurtigt. Hvor der er mening og ro i din tilværelse.

Det er et liv, du kan vælge.

Slow living er et liv med mening

Hvis du vælger at leve et langsomt liv, så handler det ikke om at løbe hurtigt, tjene en masse penge eller leve, som man tror, at andre synes, at den moderne tilværelse skal leves.

Det handler om at leve med mening. Om at mærke jorden under dine fødder. Om at være i balance.

Er det et liv for dig?

Vi lever i en hurtig verden. Tempoet er skruet i vejret, og mange af os føler, at dagen er et forhindringsløb af opgaver og forpligtigelser, som vi hverken føler glæde eller mening ved. Alligevel fortsætter vi forhindringsløbet. Vi løber hurtigere uden at komme ud af stedet. Imens bliver vi irritable, stressede, udbrændte. Det hurtige liv er ikke noget bæredygtigt liv.

Det er også et liv, vi kan vælge fra. Vi kan beslutte os for alternativet.

Du kan vælge at leve et langsomt liv.

Slow living i hverdagen

Men hvad vil det i praksis sige at leve et langsomt liv sige? Hvordan lever vi et langsomt liv i et hurtigt samfund?

Det gør vi ved at vælge det hurtige liv fra og det langsomme liv til. Ved at acceptere at tilværelsen ikke handler om at jagte den næste lønbonus eller den næste Kähler-vase, vi kan sætte i vindueskarmen derhjemme. Derimod ser vi det langsomme liv som et liv med mening. Det er det liv, hvor vi dyrker nærværet i vores relationer, fordybelsen og naturen.

Det langsomme liv er det liv, der bringer os i balance.

Manifest: 21 sætninger om det langsomme menneske

Og hvordan former vi så det langsomme liv? Lad os møde en type, der kan vise os, hvordan slow living ser ud i dagligdagen. Vi kan kalde hende for den langsomme, og hun lever sådan her:

 1. Den langsomme skynder sig ikke.
 2. Det, den langsomme gør, gør hun fuldt og helt.
 3. Den langsomme fordyber sig, og hun vil gerne blive klogere på verden.
 4. For den langsomme handler det om hele livet og ikke om den kortsigtede gevinst.

Endvidere:

 1. Den langsomme slukker sin telefon, når hun er sammen med andre.
 2. Den langsomme iagttager verden omkring sig.
 3. Den langsomme holder pauser, af og til i flere dage ad gangen.
 4. Den langsomme bruger internettet til at blive klogere og til kommunikation, når det er nødvendigt, ikke til underholdning.
 5. Den langsomme krydser broerne, når hun kommer til dem.
 6. Den langsomme ved, at der er ting i livet, hun ikke er herre over. Det accepterer hun.
 7. Den langsomme vil gerne hjælpe andre, men personlig prestige betyder ikke noget for hende.

Og i dagligdagen:

 1. Den langsomme laver ”rigtig” mad. Hun er okay med, at det tager tid at hakke et løg, og at øjnene måske løber i vand.
 2. Så vidt muligt, så går den langsomme på sine fødder, når hun skal fra sted til sted.
 3. Den langsomme rejser langsomt.
 4. Den langsomme holder af at opholde sig i naturen, lytte til fuglene og mærke vinden i sit ansigt.
 5. Den langsomme gør sit arbejde, fordi det gør en positiv forskel for andre.
 6. Den langsomme læser skønlitteratur hver aften.

Det handler om at gøre mindre

 1. Når den langsomme er træt, så går hun i seng for at sove, også selvom der er noget, der mangler at blive gjort færdigt.
 2. Den langsomme holder af den dybe samtale uden distraktioner.
 3. Den langsomme siger også nej.
 4. Den langsomme kigger ikke på sit ur, slet ikke på sin smartphone, men ser hvor solen står på himlen.

Det er ikke leveregler, ikke nogen kur

Ovenstående er ikke nogen bibel. Det er ingen lov, ikke en religion. Man kan kalde det principper, rettesnore, pejlemærker, et manifest eller noget femte. Det er ikke noget, man skal gøre, men det er noget, man kan gøre. Måske kan de 21 sætninger inspirere dig til at leve et langsomt liv?

Drop planerne – lev langsomt i stedet

I vores hurtige tid er det på mode, at vi skal sætte mål. I arbejdslivet mødes vi også af effektiviseringskrav, der skal bidrage til målopfyldelse, der kan dokumenteres og tastes ind i et system. Selv børn i daginstitutioner har mål, de skal opnå, planer der skal indfris. Vi har alle sammen to-do-lister. Mange har også personlige mål om karrieren, tallet på badevægten, tallet på lønsedlen eller noget fjerde.

Personligt har jeg ingen mål. Jeg laver aldrig to-do-lister. Til gengæld har jeg skrevet en bog om slow living.

Imidlertid har jeg et pejlemærke: Et ønske om at leve langsomt. At høre mit hjerte slå og mærke grunden under mine fødder. Jeg vil være langsom, men føle mening med det, jeg gør. Måske har du lyst til at være med? Måske vil du også leve langsomt?

Vil du gerne leve langsomt? Så prøv Slow Club…

Vil du gerne opleve?

 • Mere ro og mindre stress.
 • Balance i hverdagen.
 • Mere tid til at være sammen med de mennesker, der betyder mest for os.
 • Overskud til fordybelse og kreative aktiviteter.
 • Et mere bæredygtigt liv – fysisk, psykisk og for kloden i det hele taget.

Så er Slow Club noget for dig. Det er en online-vidensbank og et digitalt fællesskab til dig, der gerne vil have inspiration, konkrete tips og sparring på din rejse mod et langsommere liv.

For kun 25 kroner om måneden får du:

 •  Slow living masterclass – et videokursus med mere end 20 videolektioner.
 •  Slow Clubs podcast – med spændende gæster og perspektiver på det langsomme liv.
 •  Mandagstips – 5 nye ideer til slow living og simple living hver mandag morgen.
 •  E-bøger – til dig, der bedst kan lide at læse.
 • En privat inspirationsgruppe – med gensidig sparring på Facebook.

Slow Club fungerer som et månedsabonnement, og så længe du er medlem har du adgang til alt materialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Det har du “on-the-go”, på alle dine enheder, telefon, tablet eller computer. Der er ingen bindinger, og du kan opsige når som helst.

Din pris for et langsomt og enkelt liv er altså under en krone om dagen. Så snart du har købt, har du adgang til hele Slow Club – du starter her.

Prøv Slow Club for 25 kroner om måneden

Slow Club

Tilmeld dig nu

Læs de seneste artikler

 • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

7 ting jeg har lært på 7 år uden fast arbejde

juli 27th, 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på Søndagslisten et stykke tid, kender du historien om mit arbejde. I sommeren 2014 sagde jeg et fast job som underviser op for i stedet at leve langsommere og forfølge

 • Lykken

At vende lykken på hovedet

juli 24th, 2021|0 Comments

Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her: Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig! Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange,

 • Frygt

7 langsomme digte og 3 x gratis inspiration

juli 12th, 2021|0 Comments

Det er vist noget med, at Instagram handler om at lægge lækre billeder op af de måltider, man spiser på fancy restauranter, af det smarte hjem, man bor i og af alle de spændende ting,

Den langsomme ferie – 7 skridt til en slow sommer

juli 7th, 2021|0 Comments

Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er

1 time om dagen til dine drømme

juni 29th, 2021|0 Comments

Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.

 • Slow musik

Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

juni 23rd, 2021|2 Comments

Lyt til artiklen. Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt,

2021-07-05T18:55:17+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment