Slow living ordbog A-Å

Lyt til Slow living ordbog

Så skriver vi 2021, og skal vi ikke bare blive enige om, at det bliver et bedre år end 2020?

Spørgsmålet er så, hvordan det bliver et bedre år? Forhåbentlig vender vi tilbage til en mere normal hverdag uden for mange restriktioner, og måske kan vi vælge at sætte en ny retning for vores liv. En retning, der føles meningsfuld, og som giver ro og tid til det vigtige.

Det kunne for eksempel være en langsom retning.

2021 kan blive et år med mindre travlhed, mindre af det overfladiske, færre snuptagstagsløsninger og mindre stress. I stedet kan det blive et år med mere ro, mere fordybelse, mere nærvær og stærke relationer. Det kan blive et år med slow living.

Det er noget, vi kan beslutte. Du kan beslutte det. Jeg kan beslutte det. Vi kan beslutte det i fællesskab. At gøre 2021 til året, hvor vi tager den lidt mere med ro. Ikke for bare at ligge i en hængekøje, men for at nå frem til noget dybere, vigtigere og for at prioritere kvalitet over kvantitet.

Slow living ordbog A-Å

For at inspirere dig til at gøre 2021 til langsomhedens og fordybelsens år har jeg lavet en slow living ordbog til dig. Jeg håber, den vil give dig lyst til at sænke tempoet. Du får den herunder, og i bunden af artiklen får du et helt gratis tilbud om at være med i en klub, der giver inspiration og motivation til slow living i din hverdag.

A: Accept

Noget af det vigtigste i et langsomt liv er at acceptere, at du ikke kan få det hele. Vælger du det langsomme liv til, er der automatisk noget, du vælger fra. Der kommer færre aftaler i din kalender, måske bliver din karriere mindre prestigefuld, og det er muligt, du kommer til at tjene færre penge (det har jeg selv gjort efter, at jeg begyndte at leve langsomt). I et langsomt liv får du mere tid, og du kommer til at føle dig mere i balance, men der vil samtidig være ting, du går glip af. Kan du acceptere det?

B: Bolig

Kan man tale om et langsomt hjem? Det tror jeg godt, at man kan. Jeg tror endda, at det er vigtigt, at dit hjem er langsomt. I en hektisk og kaotisk tid har du nemlig brug for et helle, hvor du kan trække dig tilbage til, hvile og føle ro. Undgå, at dit hjem bliver et projekt, der skal ligne noget fra livsstilsmagasinerne og Tv-programmerne, men gå i stedet efter overskuelighed. Omgiv dig med få, men smukke ting og skil dig af med resten. Det giver mindre oprydning, rengøring og vedligeholdelse og dermed bedre tid til langsomme aktiviteter.

C: Cykelture

Kan du gøre din transport langsom? Tit bliver vi så besatte af at nå hurtigt frem, at vi glemmer at få os selv med. Kan du i 2021 gå lidt mere? Tage cyklen lidt oftere? Mærke blæsten i dit ansigt og lytte til fuglene, mens du cykler?

D: Dagbog

Dagbogsskrivning er et af mine bedste, langsomme gøremål. For mig er det ikke bare et øjeblik af ro med en god kop kaffe hver morgen. Det er også et rum for refleksion, for at få frustrationer og bekymringer ud af kroppen og ned på papiret. Jeg har det altid lidt bedre, efter jeg har skrevet dagbog. Det kan du også få.

E: Eliminere

Hvad kan du vælge fra? Hvad behøver du ikke? Hvad bruger du unødig tid på? Hvilke elementer i dit liv kan du eliminere? Kan du gøre det, så det, der står tilbage, er det, der virkelig er meningsfuldt og betydningsfuldt for dig?

F: Forældreskab

Slow Parenting er et vigtigt element af den moderne slow living-bevægelse, og hvis du er far eller mor, kan du så omfavne principperne i det langsomme forældreskab? Det handler om at give dine børn tid og plads. Skru ned for planlægning og organiserede aktiviteter og giv i stedet børnene lov til at udforske verden i deres eget tempo, dyrke deres nysgerrighed og selv finde de svar, de søger.

G: Geare ned

Vi kører ofte i overhalingsbanen, men uanset hvor hastigt vi kører, kan speederen altid få endnu et tryk. Det er skruen uden ende, for vi kan se os om, og der vil altid være andre, der har en større motor, og som kører endnu hurtigere. Det er et pres. Kan du i stedet geare ned? Køre ind på en rasteplads, slukke motoren og strække benene? Måske vælge en sidevej og blive natten over?

H: Honoré, Carl

Carl Honoré har skrevet bogen Lev livet langsomt, der betegnes som den moderne langsombevægelses bibel. Måske skulle du tage en pause fra dine gøremål, låne bogen på biblioteket og få lidt inspiration til et langsomt liv?

I: Ideer

Når du begynder at geare ned og gøre tingene lidt langsommere, får du tid til at stoppe op og tænke. Det er sundt, for det stimulerer din kreative idé-muskel. Du får ideer til at gå nye veje. Privat, i karrieren, med dine hobbies. Gør det til en vane at skrive 10 ideer ned hver dag. Det er lige meget, om det er gode eller dårlige ideer. Det betyder ikke noget, hvad det er ideer til. Skriv 10 ideer ned hver dag, det er 3.650 ideer om året. Et par af dem vil være geniale og føre dig i en helt ny retning.

J: Justere

Når du begynder at leve langsomt, kan du justere dine vaner. Ikke med en revolution, men lidt ad gangen, skridt for skridt. Få lidt mere frisk luft, lav lidt langsommere mad, tal dybere, gør flere analoge ting. Bliv ved med at justere, men gør det småt.

K: Kvalitet

Slow living handler ikke om at gøre tingene mere men om at gøre dem bedre. Det er en ret revolutionerende tanke i vores kommercielle forbrugersamfund. Gør det i 2021 til et princip, at du prioriterer kvalitet over kvantitet i alt, hvad du gør – fra madlavning over arbejde til dine personlige relationer.

L: Læsning

Læsning er en langsom aktivitet. Der er ikke noget hurtigt og smart ved den, men læsning underholder dig, giver dig ny viden og udvider din horisont. Derfor: Læs hver dag.

M: Morgenstilhed

Giv dig selv en langsom morgen. Stå lidt tidligere op så du ikke skal skynde dig og ikke får den her fornemmelse af at være bagud på point, inden dagen overhovedet er begyndt. Vær stille om morgenen, nyd den stilhed, der ligger over både by og land. Udfør rolige, tyste aktiviteter som meditation, yoga, læsning eller skrivning. Det tager du med ud i din dag.

N: Natur

Et langsomt liv er et liv, hvor du er i pagt med naturen. Kom ud i den hver dag, mindst en halv time og gerne længere. Omgiv dig med naturlige materialer i dit hjem, sten, træ og keramik.

O: Overvinde frygt og angst

I det langsomme liv lærer du med inspiration fra stoicismen at adskille det, du kan påvirke fra det, du ikke kan påvirke. Det hjælper dig til at fokusere på nuet, på at være til stede i øjeblikket og dermed lægge de bekymringer, der kan udløse frygt og angst fra dig. (Tip: Få 15 konkrete råd til at håndtere angst her).

P: Petrini, Carlo

Den italienske journalist og madskribent Carlo Petrini kickstartede i midten af 1980’erne den moderne slow food-bevægelse, da han i Rom organiserede en protest mod åbningen af en McDonald’s restaurant ved Den Spanske Trappe. Håndhæv hans principper om at lave enkel, men god mad med lokale råvarer, der er i sæson. Det bliver du sundere af, og måske genfinder du glæden ved at lave mad fra bunden.

Q: Quiz

At quizze handler om at stille spørgsmål, og i slow living gør du det samme, Hvad gør dig glad? Hvornår er du så optaget af noget, at du glemmer tiden? Hvad vil du huske, når du skal herfra? Den type spørgsmål og den type refleksion er gavnlig. Den giver dig et pejlemærke for, hvordan du kan leve dit liv.

R: Ro

Gå efter det rolige, det langsomme og det stille. Når jeg bliver spurgt om, hvad slow living har givet mig i de seks år, der er gået, siden jeg sagde et fuldtidsjob op, så er mit svar næsten altid ro. Jeg tror, at det er vigtigt med denne ro, og jeg tror, at der er for lidt af den. Særligt, når livet er svært (og det har været svært i 2020), og tilværelsens storme blæser, er den ro afgørende for, at jeg kan holde mig oprejst.

S: Slow food

Carlo Petrini lærte os om principperne for slow food, men han pegede også på en anden vigtig ting: Det handler ikke kun om, hvad du spiser, men også om hvordan du spiser. Sluger du maden, mens du kigger på en skærm, eller tager du dig god tid til at nyde den?

T: Tid

Et langsomt liv vil give dig mere tid. Det er attraktivt, og noget de fleste vil takke ja til, men vær opmærksom på noget her: Hvis du lykkes med at eliminere og vælge fra, så du får mere tid til rådighed, hvad vil du så bruge den tid på? Der er ikke rigtige og forkerte svar, men den ekstra tid skal vel ikke bare gå med Netflix, skal den?

U: Uddannelse i livet

At leve langsomt er også at lære. Ikke nødvendigvis ved at gå i den traditionelle skole eller uddannelsessystem, men ved løbende at eksperimentere med livet. Det er at åbne sindet, prøve nyt og lære af det, også af det, der går galt. Denne tilgang til tilværelsen kan du læse meget mere om i bogen Livseksperimenter.

V: Veje tid vs. Penge

De fleste vil sige ja til at få mere tid. De fleste vil også gerne have flere penge. Problemet er, at vi ikke kan få begge dele, i hvert fald ikke på samme tid. Ofte betaler vi med det ene for at få det andet. Sæt tid og penge op på en vægt og overvej, hvilken af de to, der vejer tungest for dig.

W: World Institute of Slowness

At leve langsomt er måske at gå imod strømmen, men det er ikke noget, du er alene om. Tværtimod bliver du en del af en verdensomspændende bevægelse. Det kan du se mere om hos World Institute of Slowness.

X: Xylografi – og andre kreative sysler

Xylografi er en billedgrafisk teknik, hvor motivet udskæres med et kobberstikværktøj. Det er selvfølgelig ikke noget, du skal kaste dig ud i, når du begynder at leve langsomt, men det er et eksempel på en kreativ aktivitet, som det langsomme liv kan anspore. Jeg tror meget på, at vi vokser som mennesker og bliver gladere, når vi udfolder os kreativt. Det giver det langsomme liv dig tid og overskud til.

Y: Yndlingsbeskæftigelse

Husker du, vi startede med A for accept? Det handlede om, at der kan være afsavn ved slow living. Til gengæld er det også en frigørelse – for eksempel til at beskæftige dig med det, du allerbedst kan lide. Brug et øjeblik på at overveje, hvordan dit liv ville være, hvis du fik mulighed for at gøre det?

Z: Zen

Zen er oprindeligt en meditationsform, som med tiden er blevet til en buddhistisk lære og er tolket som en beskrivelse af en tilstand, hvor du opnår fuldkommen ro og balance. Der er ingen garantier, heller ikke i det langsomme liv, men jeg vil vædde med, at chancen for, at du opnår zen, er større i et liv med slow living, end hvis du fortsætter med at køre 130 i timen og drøner ud ad karrieresporet hver eneste dag.

Æ: Ældes med naturlighed

I det langsomme liv er der ikke nogen, der prøver at snyde sig yngre eller udfordre naturens tilstand. Tværtimod er man inspireret af det japanske begreb Wabi-sabi, der handler om at se skønheden i det uperfekte. Rynker, gråt hår, knasterne i et knirkende trægulv, en skåret kop eller træerne, der smider sine blade om efteråret. Det er naturligt, og det er smukt, som det er.

Ø: Øvelse

Slow living er ikke noget, du trækker i en automat. Det er ikke en revolution. Det er noget, du øver dig på, lidt ad gangen. Jeg har været i gang i årevis, og jeg øver mig stadig.

Å: Åndelighed

Slow living er ikke en religion, og personligt er jeg ikke religiøs. Men det at du sænker tempoet, får tid til at stoppe op og trække vejret, kan åbne en dør til en større verden. Den kan have et skær af åndelighed over sig, og det er ikke så tosset i en prosaisk tid som vores.

Start med et enkelt bogstav

Jeg håber, at denne slow living ordbog har givet dig inspiration. Du kan nu vælge et af bogstaverne. Start med det og fokuser på kun den ene ting i den kommende uge. Så er du i gang med at leve lidt langsommere.


Gør 2021 til dit langsomme år: Få en gratis måned i Slow Club

Slow Club er en slags Netflix for dig, der gerne vil leve langsomt og have tid til det vigtige. Som medlem får du blandt andet adgang til video-kurset Slow living Masterclass, podcasts, E-bøger, lydbøger, et slow-bibliotek og en privat sparringsgruppe på Facebook.

Medlemskab af Slow Club koster 95 kroner om måneden, men du får en måned gratis sådan her:

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/slow-club
 2. Tryk på “Kom i gang.”
 3. Tryk på “Brug kupon.”
 4. Skriv GRATIS og tryk på “Brug.”
 5. Udfyld dine oplysninger.

Efter den gratis måned fortsætter dit medlemskab automatisk til 95,-/måned, men du kan opsige når som helst. Der er INGEN bindinger.

Er du allerede betalende medlem af Slow Club? Så skal du selvfølgelig ikke snydes for en gratis måned. Send mig en mail på odn@20skridt.dk, og jeg sørger for, at du får januar måned 2021 kvit og frit.

Slow Club

Læs de seneste artikler

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

 • Livsforandringer

Det vigtigste spørgsmål ved livsforandringer

september 1st, 2021|0 Comments

I dag starter vi med en god nyhed: Livsforandringer kan godt lade sig gøre. Du kan komme til at leve langsommere. Du kan forenkle dit liv, hvis du ønsker det. Du kan realisere det kreative

 • Fra F.O.M.O. til J.O.M.O.

Fra. F.O.M.O. til J.O.M.O.

august 23rd, 2021|0 Comments

Du kender sikkert udtrykket F.O.M.O. Det er en forkortelse for Fear Of Missing Out, og det handler grundlæggende om den meget menneskelig angst for at gå glip af noget. Hvad nu, hvis du misser noget

 • 30-dages challenge

21 ideer til en 30-dages challenge du kan starte i dag

august 19th, 2021|0 Comments

For tiden er der sådan en trend, hvor folk kaster sig ud i en 30-dages challenge. Her giver du dig selv en udfordring og en måned til at gennemføre udfordringen. Det kan være et mål,

 • Sænke tempoet

10 veje til at sænke tempoet i en travl hverdag

august 11th, 2021|0 Comments

Denne uge har for mange af os været en slags tilbagevenden til virkeligheden. Voksne er tilbage på jobbet, børn og unge tilbage i skole, og der er ikke så mange coronarestriktioner som før. Det ligner

2020-12-29T14:54:01+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment