I denne uge var jeg for første gang i mere end tre måneder ude at holde et kursus. Det var to dage, der var syv deltagere, alle retningslinjer blev overholdt, og til sidst var mine fingre følelsesløse af håndsprit. Det var rart at være på farten igen (og Aarhus er en dejlig by). At se mennesker, tale sammen og få gode spørgsmål.

Som det her, en af de syv kursister stillede mig:

Går det egentlig hurtigt med at skabe et langsomt liv?

Se, dét er en god overvejelse, for det knytter an til et dilemma, vi ofte står i. Vi ved godt, at det ikke er nemt, men alligevel ønsker vi at se resultater, forbedringer.

Tålmodighed vs. momentum

Grundlæggende tænker jeg:

Ting tager tid. Tålmodighed er en dyd. Hvis du vil lave varige, bæredygtige forbedringer, om det er på dit arbejde eller i tilværelsen i det hele taget, så hjælper det ikke at sætte tempoet i vejret. Det er imod hele ånden i slow living-livsstilen og i den internationale langsombevægelse.

Det nytter ikke at forhaste tingene. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Men…

Du skal heller ikke gå i stå. Heller ikke hvis du ønsker at sænke tempoet og opleve de gode ting, en langsom livsstil kan give dig. Det skal ikke gå så langsomt, at du ikke kommer nogen vegne. Jeg ved godt, at det lyder selvmodsigende, men det er rigtig vigtigt det her.

Hvis du ikke oplever fremdrift, hvis du ikke føler, at det går den rigtige vej, så vil du miste motivationen. Så vil du føle, at du ingen vegne kommer. Så ender du med at hænge fast i den sædvanlige trædemølle. Så kommer du ikke til at leve langsommere.

Derfor skal du bygge momentum.

Hvad er momentum?

Momentum er, når du oplever, at dit liv bevæger sig i den rigtige retning. At du i dag er en lille smule tættere på, hvor du gerne vil være, end du var i går. Får du først den følelse, af momentum og af at være på rette vej, så er det noget af det mest motiverende, du vil opleve. Så vil du ikke være til at stoppe.

Momentum handler ikke om at du skal gøre en hel masse – bare se på den øvelse, du kommer til at møde lidt længere nede i artiklen.

Det gør ikke noget, at det tager tid. Det er ikke noget problem, at du tager et lillebitte skridt ad gangen, så længe du tager det skridt. Tager du så et lillebitte skridt mere i morgen, og et lillebitte skridt igen i overmorgen, så kommer du frem til sidst.

Spørgsmålet er så, hvordan du gør det, når retningen handler om at sænke tempoet i din tilværelse?

Små skridt kan være at du giver dig selv et kvarter ekstra om morgenen, hvor du gør noget, du godt kan lide. Det kan også være, at du læser skønlitteratur, går en lille tur, hvor du blot lytter til fuglene, skriver dagbog, hører en lydbog eller spiller et spil med mennesker, du holder af. Du behøver ikke bruge lang tid på det hver dag, bare en lille smule, men gør det til en daglig vane at give dig selv disse små pauser.

En genial øvelse, som du kan lave med det det samme

Det bedste lillebitte skridt, du kan tage, er nærmest et ikke-skridt. Start dit momentum med at lave denne øvelse lige så snart, du er færdig med artiklen her.

Sid i 10 minutter på den bedste stol og lav absolut ingenting.

Ikke drikke kaffe. Ikke lytte til musik eller podcast. Ikke tale med nogen. Ikke se fjernsyn. Og slet, slet ikke sidde med din telefon.

Bare dig. Sidde alene. I stilhed. I 10 minutter. Foretage dig ingenting.

Kan du det?

Hvis 10 minutter er for længe så lav denne geniale øvelse, som Søndagslisten-læser og Slow Club-medlem Nicolai Zimling Fich har været så venlig at sende mig. Du finder den her.

Kan du tage dette skridt, en pause hvor du absolut intet foretager dig, hver eneste dag, vil du bygge momentum. Det vil vænne dig af med det her med, at du hele tiden skal gøre noget, fordi samfundets konventioner siger, at du skal være hurtig, effektiv og produktiv.

Det skal du ikke. Hvis du vil gøre en forskel for dig selv og for andre, har du brug for pauserne. Det er dem, der giver dig momentum.

Momentum er en kraft. Det er medvinden på cykelstien, den bølge du rider på, og som bringer dig i land. Det er den, der fører dig til et langsomt liv. Og den starter med, at du tager en pause.


PS: Få inspiration til flere pauser ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening”

I denne anmelder- og læserroste bog får du en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og dens filosofi. Du får nye perspektiver på din tid og et væld af konkrete og praktiske råd til en hverdag med mere balance, ro og fordybelse. Du kan købe bogen som paperback, e-bog og lydbog eller låne den i 30 dage på E-reolen. Se mere om bogen her.

Slow living bog