Et spørgsmål:
Hvornår har du sidst foretaget dig noget kreativt?
At udfolde os kreativt hjælper os til at få nye ideer. Kreativitet betyder, at vi har det sjovt og vi kan blive så optagede af det, vi gør, at vi glemmer alt omkring os. Ved at involvere os i kreative aktiviteter kommer vi i flow, en tilstand vi alt for sjældent oplever i en kompleks og distraheret hverdag.
Når vi er kreative, bliver vi mindre stressede og finder løsninger som kan bruges både privat og professionelt. Er det ikke værd at gøre lidt oftere?
Kreativiteten har det svært
På trods af at der er åbenlyse, positive effekter ved kreativ udfoldelse, så har kreativiteten vanskelige kår i disse år. Det er som om, at Excel-arkene har vundet over akvarelfarverne, høvlen og Word-dokumentet med udkastet til en vild roman. Tænk blot på vores børn: År for år skrues der op for timerne i dansk og matematik og ned for de kreative fag.
Der er ikke noget i vejen med dansk og matematik, men jeg synes, at det er en skam. Det er som om, at vi bliver fattigere af det. Det gælder både for den enkelte, der står tilbage med en mere kedelig hverdag, for de virksomheder, der skal leve af kreative løsninger, men også for samfundet som helhed. I en tid med udfordringer i forhold til klima, migration, fake news og meget andet, er der da i høj grad brug for kreativt tænkende mennesker, der kan komme med nye løsninger på tidens problemer.
Kreative aktiviteter kan sætte os fri
Kreative aktiviteter giver os en følelse af muligheder. Af at skabe noget nyt, af at gøre noget, der har mening i sig selv.
Men hvad er kreativitet? Her er en definition:
Kreativitet handler om at skabe nyt.
Det handler om at bruge vores fantasi til at skabe noget nyt. Kreativitet er ikke bare at skabe smukke kunstværker, men det er også at finde særdeles konkrete løsninger på særdeles reelle problemer.
I hospitalsverdenen havde man den udfordring, at børn blev utrygge og skræmte, når de skulle scannes i et MRI-scanningsapparat, som både er stort og kan se skræmmende ud. Så udviklede et hospital i USA scanningsapparater, der var udformet som UFO´er eller piratskibe. Det kunne børnene godt lide. Oplevelsen blev mindre utryg, måske ligefrem sjov. Det er et godt eksempel på en kreativ løsning.
Der er tusindvis af den type historier, der viser, hvordan kreativitet har hjulpet mennesker. Kreativitet og kreative processer har givet os store opfindelser, bedre boliger, sikrere biler, malerier, romaner, film, teaterstykker, operaer, balletter og meget andet, der har gjort os klogere og givet os et rigere liv. Kreativiteten er værd at dyrke.
20 tips til mere kreativitet i din hverdag
Der er altså masser af gode grunde til at udfolde sig kreativt, men hvad gør du, hvis din hverdag er sovset til i møder, e-mails, Power Point-præsentationer og Excel-ark, der alt sammen hæmmer din kreativitet?
Så kunne du eksempelvis starte med disse 20 tips til mere kreativitet i din hverdag:
Tip #1: Tegn noget, du kan se
Prøv at tegne noget, der er lige foran dig. Det kan være et æble, et kaffekrus, dit kaffekrus, en bogreol eller et af dine børn. Gør det bare i 10 minutter, lad være med at viske noget ud og husk, at du ikke tegner et værk, der skal ende på et museum.
Tip #2: En ordbog som kreativ inspiration
Find en ordbog, et leksikon eller et tilsvarende opslagsværk. Slå op på en tilfældig side, luk øjnene og find et ord med din pegefinger. Åbn øjnene og skriv det ord ned. Find derefter på samme måde yderligere to ord i bogen og skriv også disse to ord ned. Skriv derefter en novelle eller et essay med udgangspunkt i de tre ord, du har fundet på denne måde.
Tip #3: Byg noget i træ
Bestil noget træ på en god hjemmeside som denne. Byg derefter et sofabord, en bænk eller en bogkasse med det træ, du får leveret. Gør dit bedste og husk, at du også kan bestille bordben og andet, du selv kan montere. Denne fremgangsmåde bruger jeg selv til at bygge en køkkenbænk her i vinter.
Tip #4: Skab noget i Canva
Tag et billede eller en selfie med din telefon. Hent derefter den geniale og gratis app Canva og brug dit billede til at lave et flot grafisk værk med en kombination af billede, tekst og originale m eller farver. Eksperimentér så meget som du lyster! Du kan efterfølgende lægge billedet på Instagram eller Facebook, men det er ikke noget, du behøver.
Tip #5: Et museumsbesøg som kreativt afsæt
Tag på det museum, der ligger nærmest dit hjem. Medbring en skitsebog, du har købt i en billig butik, og tegn en skulptur eller et maleri, som du synes særlig godt om. Det behøver ikke at ligne, og du kan tegne det helt, som du vil.
Tip #6: Byg dit drømmehus i LEGO
Har du børn eller en kasse med LEGO på loftet? Find legoklodserne frem og byg lige præcis det hus, du drømmer om. En minimalistisk bungalow ved havet? En liebhavervilla med pool i haven? Alt er muligt.
Tip #7: Lav kunst af ting fra udsmidningsbunken
Har du en række ting, som du alligevel er på nippet til at smide ud? Vælg 10-12 stykker ud og lav en abstrakt skulptur ud af dem. Brug en limpistol eller en rulle tape til at sætte skulpturen sammen. Hvis du er modig, forærer du skulpturen til din svigermor.
Tip #8: Føj nyt til madlavningen
Næste gang du er ved at lave mad og er i gang med en af de retter, du har lavet mange gange før, så skift en vigtig ingrediens ud. Kan du lave boller i karry uden karry? Lasagne uden oksekød? Hakkebøffer med noget andet ovenpå end bløde løg?
Tip #9: Skriv med din dårlige hånd
Højrehåndet? Så skriv et postkort med venstre hånd. Venstrehåndet? Skriv en indkøbsseddel med højre hånd. Det giver nye perspektiver at udfordre vores sædvanlige måde at gøre tingene på.
Tip #10: Skriv i sukker eller sand
Lad dig inspirere af den superkreative Stefan Sagmeister og fomulér dit livs motto (det kan være ”carpe diem”, ”drik flere øl og lev lykkeligt” eller, hvad du nu synes passer til dig. Skriv det derefter i sand eller med sukker på en mørk baggrund. Tag et billede af det, du har skrevet, få det trykt, sæt det i ramme og hæng det op.
Tip #11: Se magien i skygger
Tag 10 billeder af skygger. Brug din telefon eller et gammeldags – og godt – kamera.
Tip #12: En (næsten) ordløs dagbog
Begynd at føre dagbog, men uden at skrive noget som helst. Lad den bestå af tegninger, mind maps, billeder og ting, du har klippet ud af aviser og blade, som du gerne vil blive mindet om i fremtiden.
Tip #13: Byt om på måltiderne
Spis din aftensmad om morgenen, morgenmad om aftenen. Tag en dag hvor du bytter om på så mange ting som muligt.
Tip #14: Hold et møde udendørs
Den her er til dit arbejde: Hold et arbejdsmøde af mindst en times varighed udendørs. I kan sidde under et træ, gå en tur i regnen eller stå på et roligt sted, hvor trafikken ikke drøner forbi, for eksempel i en park.
Tip #15: Teknologifri time
Læg dig fast på at have en time hver dag, hvor du ikke bruger teknologi. Ikke nogen computer, ingen telefon, intet fjernsyn og ingen iPad. Brug timen på kreativ udfoldelse i bredeste forstand – det kan være alt fra at lave mad til at cykle en tur langs vandet.
Tip #16: Tag skitsebogen med til koncert
Brug en aften på at gå til en koncert – om det er rockmusik, en klassisk koncert eller en performance på en intim jazzklub er lige godt. Nedskriv eller tegn de ideer, du får, og de tanker, du gør dig, mens du lytter til musikken.
Tip #17: Lær at tegne realistisk
Find en video på YouTube med instruktioner i at tegne noget realistisk – det kan være et øje eller en bygning. Følg instruktionerne og tegn det så realistisk og godt, som du kan. Min datter på 10 år gør det hele tiden, og hun er blevet virkelig dygtig til at tegne på denne måde.
Tip #18: Skriv et haiku-digt
Haiku-digte er en gammel, japansk kunstform, hvor man skriver et digt på tre linjer, der har henholdsvis 5, 7 og 5 stavelser, og hvor naturen indgår. Prøv at se om du kan skrive et haiku-digt på 5 minutter.
Tip #19: Tag en ny vej
Uanset om du er i bil, på cykel eller med offentlig transport så prøv at tage en ny vej til eller fra arbejde. Du kan også vælge at skifte din sædvanlige transportform ud, stå af et stop tidligere end du plejer, eller parkere bilen lidt længere væk og i begge tilfælde gå resten af vejen. Iagttag alt det nye omkring dig, skærp sanserne og bliv overrasket.
Tip #20: Red din seng på en ny måde
Det er altid en god vane at rede seng om morgenen, men det kan også blive trivielt. Kan du gøre det på en anden måde? Lægge alle puderne i et hjørne af sengen? Vende sengetæppet om? Rede den ligesom på et hotel, hvor du havde et mindeværdigt ophold for længe siden?
Kreativitet giver et rigere liv
Det er ikke sikkert, at alle 20 tips passer på dig, men mon ikke, at der er et eller to af dem, som du godt kunne gå i gang med, måske allerede i dag?
Hvis du gør det, så bevæger du sig ned ad kreativitetens sti, og det er et godt sted at gå. Det kan lette dine bekymringer at lade dig opsluge af kreativt arbejde, og du kommer til at opleve glæden ved at skabe noget nyt. Rigtig god, kreativ fornøjelse.
En bog om det kreative liv
Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv er en bog om at sige sit job op for i stedet at slippe kreativiteten løs. Bogen giver dig perspektiver, ideer og helt konkrete tips, hvis du ønsker at leve et andet liv. Anmelderne kalder blandt andet bogen for “en farverig og positiv guide udi at forfølge kreative drømme” (DBC lektørudtalelse, marts 2020), og den giver dig det, der skal til for at forlade hamsterhjulet og gå en anden vej i livet.
Slow living på e-reolen
Du kan låne den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening på e-reolen. I bogen får du en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og filosofien bag samt en helt konkret opskrift på en langsom hverdag med tid til nærvær og fordybelse. Du kan låne bogen som E-bog eller lydbog her.
Del Søndagslisten med andre
Via Søndagslisten modtager du mine bedste tekster direkte i din indbakke hver søndag morgen. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig – eller vil du gerne dele teksterne med andre, du tror kan få glæde af dem – så kan man tilmelde sig her. Der sendes aldrig mere end en mail om ugen, og du kan naturligvis afmelde når som helst, uden spørgsmål.