Troen og håbet – 7 veje til at finde håb, når det ser håbløst ud

Artiklen som podcast.

Forleden lyttede jeg til en episode af min yndlingspodcast, Brøndbylyd. Præsten i Tårnby Kirke, Karsten Møller Hansen, var blandt gæsterne. Han talte om begreberne håb og tro, og selvom det er en podcast for fodboldnørder som mig, så var der noget interessant i den episode, som vi alle sammen kan tage med. Ikke så meget i forhold til det religiøse, men i forhold til, hvordan troen og håbet påvirker vores hverdag og vores trivsel.

Karsten Møller Hansen sagde blandt andet:

Håbet er det sidste, vi mister.

Jeg tror, at det er rigtigt. Vi har altid håbet. Så længe vi har det, så har vi også en grund til at stå op om morgenen. Gør vi det, kan håbet forvandle sig til tro. Troen kan blive til bittesmå skridt, vi kan tage. Skridt, der fører os videre. Skridt, der langsomt, tålmodigt, fører os i en bedre retning. Skridt, der gør en forskel i vores liv.

Men det starter alt sammen med håbet. Derfor er det så vigtigt at holde fast i.

At finde håbet i håbløse situationer

Det seneste år har ikke været det nemmeste, hverken for troen eller håbet. Personligt har jeg også været ramt, frustreret over alle de begrænsninger i tilværelsen coronapandemien har ført med sig. Sorgen over min mor, der døde af COVID-19 i januar. Der har været øjeblikke, især i vinters, hvor jeg havde svært ved at finde håbet. Der var tidspunkter, hvor jeg sad ved køkkenvinduet, lyttede til min yndlingsplade Closing Time med Tom Waits og ønskede alting ville forsvinde, mig selv inklusive.

Det spørgsmål, man kan stille sig, er derfor dette:

Hvordan finder man håbet, når det hele virker håbløst?

Det er ikke et af den slags spørgsmål, hvor der er en grydeklar facitliste. Ikke alt i livet kan vi sætte to streger under. Det er også okay.

Herunder følger syv ideer til, hvordan vi kan finde håb, når det hele er op ad bakke. Det er ikke nogen endegyldig sandhed, men jeg håber, ideerne kan hjælpe dig, ligesom de har hjulpet mig.

Og hvis du ikke synes, der er noget, der er svært? Så nyd det, glæd dig over det og læs alligevel de syv ideer. Så har du dem til en regnvejrsdag.

1) Det bliver ikke ved

Regnbyger er truende, de kan sende spandevis af vand ned over os, og de kan blive ved i lang tid. Der er dog også en ting ved regnen: Den stopper igen. På et tidspunkt kommer det sidste dryp, skyerne trækker væk, og der kommer et glimt af sol. Sådan er det også med det håbløse. Dårlige ting sker, nogle af dem, som et dødsfald eller et brud med en partner, er uigenkaldelige. Men sorgen og håbløsheden er ikke uigenkaldelig. Den ændrer sig, kommer til at fylde mindre. Noget nyt sker. Derfor skal vi huske os selv på, at det ikke bliver ved. Det håbløse forsvinder igen, og når vi når dertil, kan vi finde nyt håb.

2) Gør mindre – og opgiv et projekt

Når tilværelsen er svær, tænker vi tit, at vi skal gøre noget. Kaste os ud i et nyt projekt, ændre vaner eller livsstil, rydde op i hele huset. Der er ikke noget i vejen med at handle, men nogle gange har vi måske mere brug for ro? Behov for at tage den med ro? Projekter og aktiviteter får os måske til at virke overskudsagtige i andres øjne, men de kan presse os, stresse os og gøre os trætte. I virkeligheden er det mere frigørende og mere modigt at opgive noget. Se det som en frisættelse, en luft du giver til dig selv.

3) Giv dig selv lov til at grine

Hvornår har du sidst ligget to timer på sofaen og set en virkelig sjov film? Eller fire afsnit af en skæg komedieserie? Hvornår længe er det siden, at du spillede et fjollet brætspil med et par venner, som fik jer til at grine? Hvor tit tillader du dig selv at lege? Ikke fordi det skal føre til noget, men fordi det er sjovt i sig selv?

Gør det oftere. I svære tider gerne hver dag. Det gør dig gladere og kan give dig håbet tilbage.

4) Dyrk det smukke og det skønne

Malerierne på et kunstmuseum. Den vidunderlige roman, der får tårerne frem, når du læser de sidste sider. Den musik, der fylder dine øregange med de skønneste toner. Filmen, der efterlader et uafrysteligt indtryk i dit sind.

Kunsten giver så meget. Den åbner verden for os, inspirerer os, viser os noget, der er smukt og evigt. Lige meget, hvad for en type kunst du er til (og det er helt fint, at smag og behag er forskellig) så giv dig selv lov til at bruge tid på den. Det giver håb at nyde det smukke og det skønne.

5) Tænk på dine succeser

Måske står du et sted, hvor det ikke går særlig godt for tiden. Det hele virker håbløst. I den slags øjeblikke er det godt at tænke tilbage. På det, der er gået godt i dit liv. På succeserne. Det fortæller dig, at du godt kan lykkes. Det giver håb.

6) Giv melankolien og det svære plads

Det er dybt indlejret i vores kultur, at når nogen spørger os, hvordan det går, så siger vi, at det går godt. Eller vi har travlt og er i gang med en masse spændende projekter. Det er bare ikke altid et ærligt svar, hverken over for dem, vi taler med, eller over for os selv. Jeg tror, det er okay at være ærlig, at sige tingene, som de er. Det får os et skridt videre, i retning af håbet.

7) Bevæg dig

Nej, det handler ikke om at komme i superform. Vi behøver ikke at gennemføre en ironman, hvis ikke det giver glæde og føles meningsfuldt. Mindre kan gøre det. Men selve det at rejse dig op, tage et par sko på og gå ud ad døren og bevæge dig, er ikke ligegyldigt. Det giver energi. Den energi kan føre til håb.

Hold fast i håbet

Håbet betyder noget. Det holder os oppe, når vi har behov for det. Det er som i dette citat.

Håbet er vigtigt, for det gør nuet mindre svært at klare. Hvis vi tror på, at i morgen bliver bedre, kan vi bære modgang i dag.

Thich Nhat Hanh

Lige meget hvad, så hold fast i håbet. Hvad vil du håbe på i dag?


Slow Club: Din vejviser til et enkelt og langsomt liv

Du kan tilgå Slow Club hvor som helst, når som helst og på alle dine enheder. Du får den første måned gratis ved at gøre sådan her:

1) Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/slow-club

2) Tryk på “Kom i gang.”

3) Tryk på “Brug kupon.”

4) Skriv GRATIS og tryk på “Brug.”

5) Udfyld dine oplysninger.

Efter den gratis måned fortsætter dit medlemskab til 95,-/måned, men du kan opsige når som helst. Der er INGEN bindinger.


Læs de seneste artikler

  • Slow living bog

Dit arbejdsliv vendt på hovedet

juni 12th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Vi er opdraget til at tænke, at vores arbejdsliv former sig nogenlunde som en tur på en rulletrappe. Vi stiger på i bunden, på det laveste trin. Det er der, hvor vi

  • Arbejd mindre

Din personlige politik

juni 3rd, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. I denne uge har jeg læst en sjov og tankevækkende bog. Det er Sarah Knights The Life Changing Magic of Not Giving a F**ck. Ud over være en international bestseller og skamløst

  • Søstjerner

Om søstjerner og små skridt

maj 27th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Forleden fik jeg fortalt denne historie: En ældre mand gik langsomt langs stranden. Det var morgenen efter en storm, og der var skyllet et væld af ting op på strandens bred. Blandt

  • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

Troen og håbet – 7 veje til at finde håb, når det ser håbløst ud

maj 20th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Forleden lyttede jeg til en episode af min yndlingspodcast, Brøndbylyd. Præsten i Tårnby Kirke, Karsten Møller Hansen, var blandt gæsterne. Han talte om begreberne håb og tro, og selvom det er en

  • Præstationssamfundet

Manifest: Et angreb på præstationssamfundet

maj 11th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Den sidste uges tid har jeg prøvet noget, jeg ikke har prøvet i lang tid. At være ude blandt rigtige mennesker, sådan i kød og blod og få lov til at undervise.

  • Lykken

To spørgsmål, der bringer dig (lidt) tættere på lykken

maj 8th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast Det er noget tricky noget, det her med lykken. Der er ikke nogen af os, der går rundt og siger, at vi foretrækker at være ulykkelige. Samtidig ved vi godt, at lykken


Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-05-20T09:46:10+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment