Forleden cyklede jeg en aftentur tværs over Amager. Det var støvregn, koldt og mørkt, men alligevel rart at få lidt vind i håret. Jeg cyklede hen til et af mine gamle yndlingssteder, Kastrup Lystbådehavn og nød at kigge ind mod lysene i København og ud over Øresund, der var helt sort i aftenmørket.

Undervejs lyttede jeg til Amy Porterfields podcast. Den handler normaIt ret specifikt om markedsføring, men i den episode jeg lyttede til, var der en tankevækkende sidehistorie. En sundhedscoach havde været så optaget af at dygtiggøre sig inden for sit felt, at hun gjorde alt, hvad hun kunne. Hun læste relevante blogs og lyttede til den ene podcast efter den anden om sundhed. Hun deltog i konferencer, købte de nyeste bøger og slugte det hele. Hun læste ikke om andet og tænkte hele tiden på, hvordan hun kunne omsætte sin nye viden til praksis.

Resultatet? Hun brændte totalt ud. Hun orkede simpelthen ikke at høre mere om sundhed. Emnet – og dermed hendes arbejde – begyndte at hænge hende ud af halsen.

Vi skal ikke overgøre tingene

Umiddelbart vil vi jo sige, at fokus er godt – ikke mindst i en hektisk tid som vores. Jo mere vi kan skille skarpt på en enkelt ting, der er vigtig for os, jo bedre kan vi bruge det i vores hverdag.

Problemet er bare, at vi risikerer at brænde ud. Fokus kan blive for meget, for enøjet. Det kan gøre vores verden snæver og ende med at trætte os – ligesom i sundhedscoachens tilfælde. På den måde sker der det modsatte. Det, der skal give os ny inspiration, bliver i stedet til en dyne, der lægger sig ned over os og kvæler os. Vi får ikke nye vinkler, ikke ny inspiration, og vi får ikke stimuleret vores kreative muskler. Det er en skam.

Vend tingene på hovedet

Det nytter ikke noget, at vi begraver os i arbejde, projekter og lader alle de input, vi får, handle om disse ting. Det er en bedre strategi at gøre noget helt andet.  At vende tingene på hovedet og få inspiration. Fra andre kanter. Vi har brug for inspiration, det skal bare ikke blive det samme hele tiden.

Det er en god idé, at du henter din inspiration helt andre steder end det, der har med dig arbejdsliv at gøre. Her får du en række forslag til, hvordan det kan gøres:

  • Venstrehåndet? Prøv at skrive med højre hånd – eller omvendt.
  • Læser du aldrig lyrik? Læs en god digtsamling.
  • Besøg et museum, du aldrig har besøgt før.
  • Lav en collage med billeder af de øjeblikke, du holder mest af eller drømme om at opleve.
  • Aldrig håndteret en skruemaskine? Køb en billig skruemaskine i Ikea eller Silvan og prøv at sætte dit eget møbel sammen.
  • Holder du mest af romantiske film? Se noget science fiction.
  • Spis mad fra et land, hvis køkken du aldrig har smagt – det kunne for eksempel være nepalesisk mad.
  • Mød nye mennesker og bliv inspireret via meetup.com.
  • Mal dit soveværelse i en anden farve.
  • Lyt til noget avanceret jazzmusik.
  • Gå på biblioteket og opsøg en hylde, du aldrig har kigget på før.
  • Ikke tegnet siden, du var barn? Køb en tegneblok, farveblyanter og tegn udsigten fra dit køkkenvindue.
  • Spørg dine kolleger, hvad de er mest taknemmelige for.
  • Lær en anden at lave din yndlingsret (at lære fra sig er en vanvittig god måde at blive inspireret på).
  • Bor du i byen? Tag på landet og gå en tur på de nøgne marker.
  • Bor du på landet? Tag til København eller Aarhus. Gå en lang tur i byen og sæt dig ind på en café og spis en croissant.
  • Spis noget andet til morgenmad.
  • Ikke nogen kæledyr? Pas en hund eller en kat en weekend.
  • Spørg en ven, hvad hun elsker allermest her i tilværelsen.

Mon ikke du selv kan finde på flere ting? Der er simpelthen så mange ting, man kan vende på hovedet og finde ny inspiration ved.

De gode ting, der sker, når vi vender tingene på hovedet

Tør vi gøre tingene anderledes, end vi plejer, sker der gode ting. Vi får nye vinkler på tilværelsen og nye ideer. Det føles lidt som en forårsrengøring. Når vi så vender tilbage til vores arbejde, så hænger det os ikke ud af halsen. Derimod har vi koblet af, fået sind, hjerne og krop stimuleret, og vi kaster os over arbejdet med ny energi. Det er meget værdifuldt.

Hvad vil du vende på hovedet i dag?


Tænk hvis…

… du kunne vågne om morgenen og føle, at du ikke havde travlt.

… du ikke følte dig presset af deadlines på dit job.

… du kunne sætte dig ned med en kop kaffe og avisen hver morgen, tale med din partner eller dine børn, måske fordybe dig i en god bog – uden at tænke på at skulle ud ad døren.

… du kunne rejse med en følelse af at have god tid til at suge indtrykkene fra fremmede steder til dig.

… du kunne gå en tur i skoven og lytte til fuglene, stå på en strand og mærke blæsten i dit ansigt.

… du kunne føle mere ro og mindre stress.

… få konkrete ideer til det hele i en letlæselig og praktisk bog?

En bog om slow living

Budskabet i den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er, at det kan du godt. Du kan komme til at leve et liv, der er nogenlunde som beskrevet i de seks små sætninger herover – eller som du vurderer, er et godt og meningsfuldt liv for dig. Det kommer selvfølgelig ikke af sig selv, og indebærer en række fravalg og prioriteringer. Det er op til dig.

Vil du have inspiration og et væld af konkrete tips til slow living, er bogen skabt til dig. Har du Saxo Premium kan du læse E-bogs-versionen gratis, og ellers kan du købe bogen som lydbog eller paperback.

Slow living bog