Wabi-sabi: Sådan finder du skønheden i det uperfekte

Vi får at vide, at vi kan gøre tingene lidt bedre. Vi kan løbe lidt hurtigere. Klare præsentationen på jobbet en tand mere effektivt. Vi kan få bedre evalueringer og feedback på det, vi laver. Vores hjem kan blive lidt mere perfekt. Vores tøj lidt smartere. Vi kan styrke vores privatøkonomi. Komme i bedre form.

Artikler i magasiner og blade er fulde af ting, vi kan gøre bedre. Reklamerne siger det til os hele tiden. Chefen fortæller os det. Nogle af tidens mest populære tv-figurer er superhelte i biografer og på Netflix. De er perfekte.

Men tilværelsen er ikke altid perfekt. Nogle gange kommer vi til at knuse et stykke keramik. Vi får rynker omkring øjnene. Det egetræsbord vi sidder og spiser ved, bliver ældre, får ridser og årerne i træet træder tydeligere frem.

Der er en ubalance: På den ene side kravene vi mødes af – eller som vi stiller til os selv – om hele tiden at blive bedre, og på den anden side livet, som det virkelig er: Uperfekt! Fuldt af rynker, knust keramik og årer i træet.

Modgiften til perfekthedskulturen: Wabi-sabi

Den ubalance bliver hurtigt til et pres, men hvordan finder vi en modvægt til dette pres?

Den kan vi finde i Japan, hvor man dyrker et verdenssyn, der hedder wabi-sabi.

Det er en tilgang til livet, der tager udgangspunkt i, at vi accepterer forgængeligheden og det uperfekte. Den handler om at finde skønheden i det, der ikke er perfekt, som er midlertidigt, og som er ukomplet. Det er en æstetik, vi kan dyrke i vores hjem, i forhold til vores krop, men først og fremmest som en tilgang til tilværelsen.

Hvad er wabi-sabi?

Wabi-sabi, som udspringer af den buddhistiske tænkning, er et udtryk, som er svært at oversætte direkte til dansk. Wabi refererer til en følelse af ensom skønhed, som vi for eksempel oplever, når vi opholder os i naturen, eller til den paradoksale skønhed vi kan opleve ved fejl. Som når vi for eksempel reparerer vores knuste keramik, og ender med noget, der er smukkere, end det var før (i Japan er det en hel disciplin: kintsugi, hvor man reparerer knust keramik med en guldpensel).

Sabi kan, afhængigt af konteksten, betyde visne, afkølet eller beskedent eller udtrykt på en anden måde: Skønheden ved at ældes.

Wabi-sabi er, når vi ser blade fra en rose falde ned på jorden om efteråret, kobber der med årene får sin smukke irgrønne farve, smilerynkerne i vores ansigter. Wabi-sabi er glæden ved en simpel frokost eller at sidde ved køkkenvinduet og se ud på regnen.

Hvad wabi-sabi IKKE er

Når vi skal definere et nyt begreb, er det nogle gange nemmere at opstille kontraster og forklare, hvad begrebet ikke er, i kontrast til hvad det er. For wabi-sabi gælder det:

 • Asymmetrisk, ikke konformt.
 • Beskedent og ydmygt, ikke arrogant eller stolt.
 • At lade såvel sine ting som sin krop ældes naturligt, ikke syntetisk eller kunstigt.
 • Langsomt, ikke hurtigt.
 • Rustikt, ikke poleret.
 • Flydende og naturligt, ikke ufleksibelt.
 • Nøjsomt, ikke materialistisk.
 • De små skridt, ikke de store erklæringer eller udmeldinger.
 • Minimalistisk, ikke overdrevent.
 • At vokse som menneske, ikke stagnere.
 • Uperfekt, ikke perfekt.
 • Kvalitet frem for kvantitet.
 • Ufærdigt frem for afsluttet.
 • Accept af fejl frem for hele tiden at gøre tingene bedre.

Sådan får du mere wabi-sabi i dit eget liv

Listen herover giver dig en god idé om, hvad wabi-sabi er, og hvad det ikke er. Du kan bruge listen både som en overordnet retningsgiver i tilværelsen og på en lang række konkrete ting i hverdagen.

 • Dit hjem – gå ikke efter det nye og polerede, men lad tingene have patina. Reparér det, der går i stykker, hold det naturligt og enkelt. Husk, at dit hjem er et sted, hvor du lever, ikke et show room i en boligbutik.
 • Dit arbejde – acceptér at vi alle sammen begår fejl, også på jobbet. Tag udgangspunkt i at levere kvalitet og i at vokse frem for at stagnere.
 • I forhold til tid – glæd dig over de ting, du har oplevet, find ro i det, du har lige nu frem for at tænke på eller bekymre dig om fremtiden. Det har været en dejlig sommer, nu kommer efterårsregnen. Acceptér årstidernes skiften, tingenes naturlige orden.
 • I det du har – wabi-sabi handler ikke om at købe det nyeste modetøj eller i det hele taget at eje en hel masse ting. Vær tilfreds med det, du har, genfind en gammel skjorte i garderobeskabet, stryg den og tag den på.
 • Ved at blive ældre – skab bånd til andre generationer, både ældre og yngre, og se det som noget helt naturligt, at du bliver ældre, klogere, dygtigere.
 • Og ved at være ærlig og uden filter – der er et konstant pres på os, ikke mindst i kraft af de sociale medier, til hele tiden at poste, hvor lykkelige og overskudsagtige vi er. Sådan har vi det bare ikke hele tiden. Vær ærlig, reel, vær dig selv. I længden bliver du lykkeligere af det.
 • Nyd de simple ting – hold igen med farverne, det ekstravagante og det overdrevne. Nyd i stedet skønheden i det enkle. At sidde i en god, simpel stol. Drik en kop (japansk) te i en skåret kop. Kig ud ad vinduet.
 • Det bittersøde i tilværelsen – der er noget bittersødt i livet, omfavn det! Der var engang, hvor din far eller mor tog dig i sine arme og løftede dig op for sidste gang. Det er et godt minde, men det er på en måde også et trist Det kommer jo aldrig til at ske igen. Anerkend, at tristheden går hånd i hånd med det uafvendelig, og nyd den melankoli det medfører, også kan være en smuk følelse, et minde af stor skønhed.

Den japanske levevis kan inspirere os

I morges stod jeg og så mig selv i spejlet. Jeg så træt ud, ubarberet, spekulerede på hvordan man som 43-årig kan have både rynker og bumser. Den spekulation kan hurtigt føre til en dårlig dag med frustration, irritation og selvbebrejdelser.

Det er på den slags morgener, at wabi-sabi kan hjælpe os. Wabi-sabi kan huske mig på, at det er uforgængeligt, at det er sådan livet er. At det er fint, og jeg faktisk har den skægvækst, jeg drømte om at få, da jeg var 17. Det er et syn på tilværelsen, der får mig til at glædes over den kop kaffe, jeg laver, når jeg er kommet ud fra badeværelset og ned i køkkenet. Det minder mig om, at der er så meget, der er naturligt, at forgængeligheden er et grundvilkår i livet. At vi alle sammen kan finde ro ved at være bevidste om det. At vi kan finde skønheden i det uperfekte.

Kilder:

Vil du læse mere om wabi-sabi, så er det godt at starte her:

Erin Niimi Longhurst (2018): Japonisme ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere. Harper Life. Find den her

Miralles, F. og Garcia, H. (2017) Ikigai – Den hemmelige japanske recept til et langt og lykkeligt liv. People’s Press. Find den her:

Der ligger også en god artikel om, hvordan du kan bruge wabi-sabi-principperne til at indrette dit hjem. Den er lige her. Endelig kan du læse om at tage et skridt ned og droppe det perfekte her.

Inspiration til et langsomt og ikke-perfekt liv

Den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening giver en introduktion til filosofien bag den internationale langsombevægelse og en helt konkret opskrift på, hvordan du kan sænke tempoet og leve et liv med fordybelse og tid til det vigtige. Bogen kan lånes på e-reolen og dit lokale bibliotek og kan købes både som trykt bog og e-bog.

SE MERE OM BOGEN

 

Slow living forside

 

Vil du læse flere artikler som denne?

Tilmeld dig Søndagslisten og få tilsendt mine bedste tekster direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Tilmeld dig nu

 

Søndagslisten

 

Læs de seneste artikler

 • 10 mest populære

Sommerlæsning: De 10 mest populære artikler fra Søndagslisten

juli 10th, 2020|0 Comments

Det er nogle år siden, at jeg begyndte at skrive Søndagslisten. I den tid er det blevet til over 150 artikler om det langsomme liv i bredeste forstand. Der var pr. 1 juli 2020 mere

Bagsiden ved slow living

juli 2nd, 2020|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagslisten et stykke tid, så kender du min historie. I 2014 sagde jeg et fast fuldtidsjob op for i stedet for at leve et langsomt

 • Kreative øvelser

10 små kreative øvelser, du kan lave i dag

juni 24th, 2020|0 Comments

I dag vil jeg gerne slå et slag for kreativiteten. Vi har den som børn, men som voksne ser vi den forsvinde. Den går tabt et sted mellem hverdagens trædemølle, Excel-ark, Power Point-præsentationer og sur

 • Enkle ideer

7 vildt enkle ideer, du kan stjæle

juni 17th, 2020|0 Comments

Den med afstand mest inspirerende bog, jeg har læst i år, er Austin Kleons Steal Like an Artist. Det er en lille, letlæst og vildt inspirerende bog, som jeg ikke fatter, ikke er oversat til

 • 4-timers arbejdsdag

Tankeeksperiment: Hvad, hvis du havde en 4-timers arbejdsdag?

juni 10th, 2020|0 Comments

Lad os lege en leg: Hvad, hvis vi forestillede os, hvordan livet kunne være? Hvis vi overvejede, hvordan vi kunne indrette tilværelsen uden at tænke på, om det stemte med et Excel-ark, eller

 • Tålmodighed momentum

Tålmodighed vs. momentum – og en genial lille øvelse

juni 6th, 2020|2 Comments

I denne uge var jeg for første gang i mere end tre måneder ude at holde et kursus. Det var to dage, der var syv deltagere, alle retningslinjer blev overholdt, og til sidst var mine

Støt på 10er

 

2020-05-10T15:49:45+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

2 Comments

 1. Vita 16. september 2019 at 13:47 - Reply

  Oh kiggede efter japanske broderisting, og sikke en rejse jeg kom på: sashiko, boro skønheden i det uperfekte! Spændende, netop lige de tanker jeg gør mig pt! Har en blog liggende, hvor jeg sku igang med at fortælle om, hvordan man mestrer at nyde livet efter kræftbehandling og senfølger og her også aktiviteter som syltning og broderi/lappe og genbruge og ja skønheden ved at cykle i regn, se brombærrene mugne og træerne rynke og forsvinde i mos og efeu.

  • Ole Ditlev Nielsen 16. september 2019 at 13:52 - Reply

   Gode betragtninger og sikke en fin beskrivelse af regnen og de mugnende brombær. Det passer lige til både efterår og til wabi-sabi.

Leave A Comment